fbpx
Skip to main content
Poplave

POPLAVE ŠIROM SRBIJE, STANJE ALARMANTNO: Tri opštine proglasile vanrednu situaciju, kritično u Vladičinom Hanu (VIDEO)

Foto: Facebook/PrintScreen/Smilja Pejčić
U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotokova

Na jugu Srbije zbog velikih padavina i topljenja snega izlivaju se reke, a u pojedinim opštinama stanje je alarmantno. Sela oko Doljevca su poplavljena, u opštini Vladičin Han ima potpljenih kuća, ulica i njiva, u Bojniku je proglašena vanredna situacija...

NAJNOVIJI PODACI! Još 2.093 obolelih, preminulo 28 lica: Od danas se u Srbiji možete sami prijaviti za vakcinu

NAJNOVIJI PODACI! Još 2.093 obolelih, preminulo 28 lica: Od danas se u Srbiji možete sami prijaviti za vakcinu

KON OBJASNIO DANAŠNJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Do kada na snazi ostaje obavezan PCR test i zašto se deca vraćaju u školu

KON OBJASNIO DANAŠNJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Do kada na snazi ostaje obavezan PCR test i zašto se deca vraćaju u školu

"NE BEŽIM OD OŠTRIJIH MERA"! Dr Srđa Janković progovorio o detaljima sa sednice Kriznog štaba

"NE BEŽIM OD OŠTRIJIH MERA"! Dr Srđa Janković progovorio o detaljima sa sednice Kriznog štaba

RHMZ je jutros izdao upozorenje na porast vodostaja u gornjem toku Južne Morave i Nišave, koji će u naredna 24 moći da dostigne upozoravajući nivo.

U Doljevcu i Bojniku vanredna situacija

U opštini Doljevac proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja vodotokova. Takođe, zbog kiša i izlivanja vodotoka, oko 150 domaćinstava ugroženo je u Bojniku. Krizni štab te opštine proglasio je vanrednu situaciju.

Iz doljevačkog sela Šainovac evakuisano je 16 meštana koji su smešteni u Doljevcu.

Meštani tog sela rekli su da su se u poslednjih četiri ili pet dana smenjivali kiša i sneg i da je noćas oko tri sata reka počela da se izliva.

Prema njihovim rečima, voda je ušla i u kuće nekih meštana. Neke porodice su zarobljene u kući, odnosno, ne mogu da izađu u dvorište zbog toga jer je potpuno poplavljeno.

Vladičin Han proglasio vanrednu situaciju

U pojedinim selima su poplavljene ulice i kuće. Ista situacija je i u moravskim selima Priboj, Mazarać, Suva Morava, Prekodolce i Žitorađe. Izlili su se planinski potoci iz korita, na širem području opštine.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović izjavio je da se problemi koji su nastali usled poplave i obilnih padavina rešavaju, kao da su ekipe mehanizacije na terenu.

Izlila se Banjska reka u Sijarinskoj Banji

Sva sela u planinskom delu opštine Vlasotince nemaju struje. Bez struje i polovina teritorije opštine Crna Trava.

Gotovo polovina teritorije opštine Medveđa je takođe bez struje.

U ovoj opštini najkritičnije je u Sijarinskoj Banji gde se izlila Banjska reka. Ugroženo je nekoliko domaćinstava, kao i pogon za preradu drveta, a odnet je i most.

Magistralni put Medveđa-Priština jutros je do 9 sati bio u prekidu zbog izlivanja potoka.

Izlila se dve reke kod Bujanovca

U Bujanovcu i okolnim selima došlo je do izlivanja Trnovačke reke i Binačke Morave. Za saobraćaj je zatvoren most koji iz Bujanovca vodi ka Bujanovačkoj banji. Za sada je gradski štab za vanredne situacije obezbedio tri bagera, koji intervenišu na najugroženijim mestima, u Bujanovačkoj banji, Novom naselju, Lopardincu i Žiželjici.

Poplava u Pirotu

Kiša sa mokrim snegom koji je padao gotovo dva dana, u pirotskom kraju izazvali su izlivanje potoka i rečica koje tokom leta nisu ni do članaka. Pod bujuičnim vodama osvanuli su žitelji pirotskog naselja Rogoz, kao i pojedina domaćinstva u selu Sukovo, Ponjska Ržana i još neka.

Usled izlivanja rečice Lužnice, prekinut je saobraćaj između Pirota i Leskovca, tačnije između Babušnice i Vlasotinca kod sela Gorčinci, a izlivanja ima i nizvodno od Pirota ka Beloj palanci gde su pod vodom priobalne njive.

Najveći broj ugroženih domaćinstava koja su se našla pod vodom ipak je u pomenutom Rogozu, gde je prema još nezvaničnim procenama ugroženo više desetina kuća, dok se bujica sliva ulicama kraj zapadne kapije ovdašnje kasarne "Treći puk".

Selo Štrbulovo kod Glogovca potpuno poplavljeno

Meštani sela Štrbulovo kod Glogovca na Kosovu poslali su apel za pomoć opštinskim vlastima, jer su, kako kažu, poplave potpuno blokirale njihovo selo, usled čega su ostali i bez hrane i vode za piće.

- Možda nas opštinske vlasti čuju, mi smo u vrlo teškom stanju, ne možemo ni da se snabdevamo, ne znamo dokle će voda stići. Poplavljen mi je ceo prvi sprat kuće. Nedostaje nam vode i hrane - ispričao je meštanin sela Štrbulovo.

Kako je rekao, u tom selu je najmanje 15 porodica koje su potpuno odsečene od ostatka sela.

- Ja sam se sa svojom porodicom sklonio na drugi sprat naše kuće. Od sinoć nam je voda polako počela da nadire. Zvali smo i vatrogasce, ne znamo koga još da zovemo - ispričao je lokalni meštanin.

Specijalistički timovi angažovani na više mesta

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, zbog povećanih padavina i topljenja snega angažovani su na više mesta u Srbiji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Usled izlivanja Torinskog potoka, vatrogasci-spasioci preventivno su evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca sa tri lokacije, dok su u naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedno nepokretno.

Takođe, u selu Donji Bunibrod kod Leskovca, evakuisano je jedno starije lice iz stambenog objekta kao i starija ženskaosoba na teritoriji sela Badnjevac kod Žitorađe gde je angažovan i Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije.

Na teritoriji Niša došlo je do izlivanja Suvodolskog potoka i Gabrovačke reke, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, a upotrebom mehanizacije voda je preusmerena i sprečeno je plavljenje kuća.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd