Skip to main content
Deca u školi

Pored ukidanja "iznenadnih kontrolnih", u škole stiže JOŠ JEDNO PRAVILO! Javnost podeljena!

Foto: Profimedia/ilustracija
Pravila ocenjivanja i testiranja učenika koja važe u srpskim školama podelila su javnost!

Roditelji često smatraju da su im deca oštećena, a žale se i kada je kriterijum ocenjivanja u pitanju. S druge strane prosvetari smatraju da smo od đaka napravili „kampanjce“.

Funkcionalno nepismeni

„Imamo test“ - e ovo u školama više ne sme da se čuje. Ništa nenajavljeno. Prema pravilniku o ocenjivanju, nastavnici su dužni da test ili kontrolni zadatak najave bar pet dana unapred. Pored toga, ako se i održi iznenadni petnaestominutni test, ocene ne smeju biti unete u dnevnik. Nastavnik je dužan da kontrolni test ponovi ukoliko ga polovina razreda uradi loše, a oni đaci koji su nezadovoljni ocenom mogu da traže ponavljanje testa.

ĐACI ĆE MOĆI DA ODAHNU! Uvodi se NOVO PRAVILO u sve škole!

ĐACI ĆE MOĆI DA ODAHNU! Uvodi se NOVO PRAVILO u sve škole!

- Učenik najviše dva puta može da traži ponavljanje kontrolnog. Ako i posle ta dva puta dobije jedinicu, ona će mu biti upisana u dnevnik. Nastavnici moraju učenicima da kažu i koje oblasti će biti zastupljene na testu – Objašnjava Marija Krneta iz Ministarstva prosvete i dodaje da je cilj da se deca motivišu.

Škola, đaci, učenici, deca, roditelji
Škola
Foto: Srbija Danas

Aleksandar Markov, predsednik foruma beogradskih gimnazija smatra da su današnje generacije zaštićenije u odnosu na prethodne:

- Plašim se da, kad tako unapred najavljujemo provere znanja, podstičemo decu da kampanjski uče. Ovako, kad ne znaju kada ćete biti ocenjivani vi ih podstičete da uče i da se pripremaju za svaki čas. Deca iz škole izlaze funkcionalno nepismena. Možda i nije problem u programu  i gradivu, možda je problem u tome što smo ih razmazili, a škole pretvorili u školice, umesto da to bude ozbiljna priprema za život i studije.

Dvojka postaje petica

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić navodi da je ovo dodvoravanje  roditeljima i đacima, kao i da se ukida autonomija nastavnika, koja je već dosta narušena.

Srbi, ČUVAJTE SE NOVE PREVARE! Ovako ćete prepoznati meso koje NE SMETE JESTI, dobro OTVORITE OČI

Srbi, ČUVAJTE SE NOVE PREVARE! Ovako ćete prepoznati meso koje NE SMETE JESTI, dobro OTVORITE OČI

- Bez kvalitetnog znanja i praktične nastave nema ni dobrog đaka, ni majstora, ni gimnazijlca. Već smo u ogromnoj meri smanjili kriterijume ocenjivanja, recimo, za nešto za šta se pre 15 godina dobijala dvojka, danas se dobija petica.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Vladan's picture

Vladan

Jos samo da im nastavnici urade test i to je to

3 | 1

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd