fbpx
Skip to main content
Nasilje

PORODIČNO NASILJE SE DOGAĐA TAMO GDE NAJMANJE SLUTITE: Reč psihologa nakon tragedije na Voždovcu

Foto: Profimedia/ilustracija
Psiholog otkriva šta se najčešće krije iza zatvorenih vrata

Danas, u ranim jutarnjim časovima, dočekala nas je vest o još jednom, u nizu incidenata porodičnog nasilja, nažalost, sa fatalnim ishodom.

HOROR NA PALILULI: Žena (65) skočila sa zgrade i preminula

HOROR NA PALILULI: Žena (65) skočila sa zgrade i preminula

NAKON STRAVIČNE TRAGEDIJE NA VOŽDOVCU OGLASIO SE UJAK UBIJENE ŽENE: "Dragoljubu je kvrcnulo u glavi"

NAKON STRAVIČNE TRAGEDIJE NA VOŽDOVCU OGLASIO SE UJAK UBIJENE ŽENE: "Dragoljubu je kvrcnulo u glavi"

KRVAVO JUTRO U BEOGRADU! Muškarac (54) pesnicama polomio suprugi (50) lobanju

KRVAVO JUTRO U BEOGRADU! Muškarac (54) pesnicama polomio suprugi (50) lobanju

Naime, stupci crne hronike i dalje se popunjavaju brojem žena, žrtava porodičnog nasilja. I dok komšije, prijatelji i bliži rođaci ni ne slute, često je slučaj da iza idiličnne slike i harmonije stoji mračna istina, a neretko se zakasni sa reakcijom.

Jutros u 5:30, dogodila se tragedija na Voždovcu kada je muž vatrenim oružjem usmrtio suprugu, a zatim i sebi oduzeo život. O ovom incidentu, ali i tragedijama proisteklim iz porodičnog nasija, govori Aleksandra Janković.

- Nažalost, politika koju vodimo je "u se i u svoje kljuse". Došli smo do toga da se reaguje samo kada osoba ima neki lični problem. Često smo spremni da zažmurimo i ne čujemo stvari koje su realno prisutne - rekla je Jankovićeva upitana "da li je moguće da miran, staložen čovek, kako ga okolina opisuje, može iznenada počiniti težak zločin i nasrnuti pištoljem na svoju suprugu?"

U ovom slučaju, ujak žrtve nije primetio bilo kakav problem kod supružnika, te navodi kako samo oni znaju šta je bio uzrok ovoj tragediji.

- Problem je što i u takvim, naizgled, pristojnim i funkcionalnim porodicama nije nemoguće da postoji i patološka ljubomora, i problemi koji nisu vidljivi pred drugima, posebno kada je reč o psihološkom nasilju. Obično se reaguje onda kada je u pitanju fizičko nasilje. Niko od nas ne zna da li je ta žena trpela neku vrstu zlostavljanja - upozorila je Jankovićeva.

nasilje u porodici
Foto: Profimedia/ilustracija

Jankovićeva tvrdi da u "mirnim porodicama" mora postojati nagoveštaj mnogo pre nego nasilnik počini zločin sa fatalnim epilogom.

- Tako impulsivan akt, kojim se ne ide na raspravu, već automatski poseže za oružjem, govori o tome da je osoba vrlo verovatno bila u nekom posebnom stanju svesti. Nije isključeno da je njegova problematika, u smislu psihološkog poremećaja trajala, ali da je bila kamuflirana. Ovde se ne isključuje mogućnost sumanute ljubomore, a ako još postoji i konzumiranje alkohola ili bilo kakvih opijata, oni su samo "pomoćno sredstvo" da otkoče čitav proces gde dolazi do ovakvih situacija - izjavila je psiholog.

Žene koje su žrtve patološke ljubomore, nerado takve stvari dele sa okolinom, pa i najbližima, živeći u ubeđenju da će se same izboriti sa nečim što je deo patologije, i tu se bitka u startu gubi. Takvim ljudima je neophodna stručna pomoć.

- Ne možemo nagađati šta je konkretno nasilnika pokrenulo. Moguće je da je duže vremena sumnjao da će ga ona napustiti, da je zainteresovana za nekog drugog, govorimo o umišljaju, to ne mora nužno biti realna situacija - navela je.

Posebno kada su deca mala, žene žive u uverenju da će uspeti da reše problem dok deca ne odrastu i dok ih ne izvedu na put, ali često svoja očekivanja ne stignu da ispune i nasilnik ih "preduhitri" nezamislivim scenarijom.

- U ovom slučaju, postavlja se pitanje, šta će njemu oružje? Ukoliko mu profesija ne nalaže nošenje oružja, čoveku mirne naravi, očigledno nije bila strana ideja i da ga upotrebi za ubistvo. Koji to broj "dobrih komšija" ima potrebu za držanjem oružja u domu - kaže ona.

nasilnik
Foto: Profimedia/ilustracija

Neretko dolazimo u dilemu, da li porodice u kojima se često čuje svađa, rasprava ili vika, sapdaju u "zdravije", u odnosu na one koje se čine idiličnim i kao takve se prikazuju okolini?

- Disfunkcionalne porodice bude drugu vrstu interesovanja. Ukoliko se čuje nešto što navodi na uznemiravajuć osećaj, trebalo bi prijaviti onima koji su kompetentni da se bave takvim stvarima. Što se tihih porodica tiče, dobro je za komšije, ali ne znači nužno da se unutra ne dešava neki pakao i nepodnošljiva atmosfera - objasnila je psiholog.

Postoje slučajevi gde partner razvije određenu vrstu psihoze i ukolko se na to ne reaguje može doći do ovakvih sličajeva, čak i kada nikada ranije ništa što bi nagoveštavalo sumnju i gde problem nije postojalo za oko laika. U tom slučaju, kada osoba pokaže bilo kakvo stanje psihološke izmenjenosti, neophodno je potražiti savet stručnjaka.

- Ukoliko osoba odbija da se podvrgne terapiji, u tom slučaju, potrebno je "stegnuti srce", jer i prisilna hospitalizacija je bolja, nego da dođe do ovakvih ishoda - kaže Jankovićeva.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800-35-00-36.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd