fbpx
Skip to main content
Crkva

DA LI PRAVILNO POSTITE? Bliži se kraj Vaskršnjeg posta, a sveštenik objašnjava koje greške vernici najčešće prave

Foto: Profimedia
O suštini posta i najvećim greškama koje pravimo razgovarali smo sa đakonom Stevanom Jovanovićem

Bližimo se kraju Vaskršnjeg posta, koji se još zove Časni ili Veliki, i najstroži je post u crkvenom kalendaru. Pri pristupanju postu vernici često imaju različite dileme, koje nekada ne mogu sami da razreše, a informacije do kojih dolaze ih samo dodatno zbunjuju zbog nedoslednosti. Pojedini se, prvenstveno iz neznanja i straha, kolebaju i plaše da pristupe postu, misleći da nisu spremni i da neće izdržati tolika iskušenja. 

OD SUTRA MOŽEMO PONOVO U TRŽNE CENTRE? Novi uslovi i novo radno vreme - šta sve moramo poštovati prilikom kupovine

OD SUTRA MOŽEMO PONOVO U TRŽNE CENTRE? Novi uslovi i novo radno vreme - šta sve moramo poštovati prilikom kupovine

SRBIJA IDE ODGOVORNIM PUTEM: Vraćamo se u stanje pre korone, a da bismo uspeli NEOPHODNA JE JEDNA VAŽNA STVAR

SRBIJA IDE ODGOVORNIM PUTEM: Vraćamo se u stanje pre korone, a da bismo uspeli NEOPHODNA JE JEDNA VAŽNA STVAR

OGLASILI SE LEKARI NAKON SMRTI TRUDNICE IZ POŽAREVCA: Lavovski se borili za život majke i bebe - sada uputili važan APEL

OGLASILI SE LEKARI NAKON SMRTI TRUDNICE IZ POŽAREVCA: Lavovski se borili za život majke i bebe - sada uputili važan APEL

Sve ove dileme, kao i najčešće greške koje ljudi prave u vezi sa postom, pokušali smo da razrešimo u razgovoru sa ocem Stevanom Jovanovićem, koji je đakon hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu, i veroučitelj u Petoj Beogradskoj gimnaziji.

Ovaj diplomirani teolog koji versku nastavu predaje već 12 godina je omiljen među đacima i kolegama. Član je Medijskog tima i koordinator Odeljenja za dijalog u kulturi pri Kancelariju za Versku nastavu, uključen je u rad Odbora za izradu novog Nastavnog plana i programa za Pravoslavni katihizis pri Komisiji za unapređenje crkvene prosvete Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavnce crkve. Od 2014. godine je i član Misinarskog odeljenja pri Svetom arhijerejskom saboru.

- Odnos prema hrani je prvi odnos prema životu određen željom i zadovoljstvom. Mi zapravo kroz post pokušavamo da budmeo iznad toga, da naše odluke, naši postupci ne budu odlučeni žudnjom, željom ili frustracijom, već da napravimo jednu zadršku u odnosu na nagone i da možemo da promišljamo. Čovek koji je naviknut na post uči da sebi i svom razumu da šansu da preuzme kormilo njegovog života, da ne bude prosto igračka nagona. Odnos prema hrani je samo početak toga, on nije cilj već sredstvo, a cilj je da preuzmemo što veću kontrolu nad sopstvenim životom, kaže đakon Stevan.

- Mladima je danas jako teško, teže nego našim generacijama, jer oni moraju da nauče da kažu ne na mnogo više iskušenja nego što smo morali mi. U postu nema neke specijalne forme koja mora da se ispuni, već kroz razgovor sa svojim sveštenikom svako treba da vidi kako može, kako je u stanju da posti. Za sam kraj Vaskršnjeg posta postoji jedna čuvena beseda koja se čita, gde se kaže "I vi koji ste postili i vi koji niste postili priđite, jer ovo pričešće koje vam se daruje je dar". Mnogi misle da će postom da zasluže Božju ljubav ili milost, a ona je darovana, ne zaslužujemo je, kako god da radimo. Postom, molitvom i trudom na sebi ti sebi pomažeš da ti budeš najbolja verzija sebe samog, a Bog će te voleti i ako si najgora verzija sebe - objasnio je đakon Stevan.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd