fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

"POSTOJI OPCIJA DA MOGU DA SLUŠAM SVE ŠTO PRIČA" Sve više roditelja u Srbiji prisluškuje svoju decu, a ovo je razlog

Foto: Profimedia
Roditelji u Srbiji postali su pravi detektivi, pa masovno prate i špijuniraju svoju decu preko smartfon aplikacija, a u želji da ih zaštite od neželjenih situacija u koje mogu upasti.

Istraživanja pokazuju da deca na internetu provode čak i do sedam sati dnevno i za to najviše koriste pametni telefon, pa su i roditelji počeli da koriste ovaj kanal kako bi mogli da kontrolišu aktivnosti dece na telefonima, koliko provode vremena igrajući igrice ili koristeći Vajber.

Pored toga, sve je veći broj roditelja u našoj zemlji koji se odlučuju da aplikacije ovog tipa za praćenje instaliraju na svoj i detetov telefon kako bi u svakom momentu znali gde im je dete i šta radi.

POSLEDNJA INFORMACIJA IZ RHMZ: U većini mesta u Srbiji i u narednim satima MOGUĆI PLJUSKOVI, samo u ovom delu zemlje suvo

POSLEDNJA INFORMACIJA IZ RHMZ: U većini mesta u Srbiji i u narednim satima MOGUĆI PLJUSKOVI, samo u ovom delu zemlje suvo

OGLASIO SE MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Ovo je prava istina o navodnoj otmici deteta iz Zaječara

OGLASIO SE MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Ovo je prava istina o navodnoj otmici deteta iz Zaječara

TRESAO JUGOISTOK SRBIJE: Zemljotres pogodio Dimitrovgrad i okolinu

TRESAO JUGOISTOK SRBIJE: Zemljotres pogodio Dimitrovgrad i okolinu

Mogu da prisluškuju decu

Takođe, ukoliko se zabrinu, a dete se ne javlja, roditelj u bilo kom trenutku pomoću ove aplikacije može uključiti mikrofon na pametnom telefonu svog deteta i tako čuti šta se dešava.

- Aplikaciju Fajnd maj kids (Find my kids) sam instalirao, a rekao sam i ćerki da ću je instalirati, a to sam učinio jer kraj u kome živimo nije baš najbolje osvetljen uveče kada se ona vraća kući iz škole iz popodnevne smene. Postoji i opcija da se uključi mikrofon na njenom telefonu, odnosno da mogu da slušam sve šta se priča, što može biti korisno u, ne dao bog, nekoj lošoj situaciji - rekao je jedan otac koji već godinu dana koristi ovu aplikaciju.

On je naglasio da nikako ne zloupotrebljava ćerkinu privatnost, kao i da je ne prati, već da samo obraća pažnju kada je napustila prostor škole i kuće i obratno.

- Ako dete ne čuje zvono na telefonu, roditelj može da kod sebe pritisne taster i onda će detetov telefon jako da zazvoni. Kod deteta na telefonu nema mnogo opcija, a važno je da postoji dugme za alarm u kriznim situacijama i ona odmah šalje upozorenje roditelju s tačnom lokacijom, kao neki panik taster - objasnio je ovaj otac.

Dete, šuma, ruka
Foto: Profimedia/ilustracija

Sve veći procenat roditelja koji prate decu

Da se sve više roditelja odlučuje da koristi ove aplikacije za praćenje mališana, potvrdio je i internet stručnjak Dragan Varagić.

- Sve veći procenat roditelja počinje da razume kako funkcionišu mobilni telefoni, a sa druge strane, sve veći broj njih shvata koliko internet, tačnije vreme koje dete provodi na telefonu, može biti opasno. Sve to zajedno dovodi do toga da roditelji, hteli ne hteli, moraju da nauče da prate šta im deca rade - rekao je Varagić i dodao:

- Praktično sve veći procenat roditelja počinje da prati svoju decu i koristi ove aplikacije i to je sasvim okej, vrlo je poželjno i trebalo bi još veći broj njih to da radi - naveo je on. 

Poverenje najvažnije

Psihoterapeut Jelena Manojlović kaže da bi ovakve aplikacije trebalo koristiti jedino ako se dete kreće u problematičnom društvu:

- Trebalo bi poštovati donekle pravo deteta na privatnost. Ako dete otkrije praćenje, počeće da gubi poverenje u roditelja i još više će da skriva svoje ponašanje. Deca su pametnija od nas starijih i naći će način da nas prevare, ostaviće telefon negde drugde - navodi ona. 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd