fbpx
Skip to main content
Manastir Blagoveštenje

Pozdrav iz manastira Blagoveštenje: Ovde je zamonašen Patrijarh Pavle (FOTO)

Foto: Dušan Marić
Zdanje podignuto između sedmog i 11. veka

Manastir Blagoveštenje nalazi se u Ovčar Banji, na levoj obali Morave, neposredno iznad istoimene hidrocentrale.

Natpis iznad ulaznih vrata na zapadnoj strani crkve pokazuju da je crkva podignuta 7110. godine, odnosno 1602. godine po novom računanju vremena.

- Izvolenijem oca i pospešenijem sina i svršenijem Svetog duha sazda se sij sveti i božestveni hram Blagoveštenije presvjatija vladičice naše Bogorodice i prisno djeve Marije v vremena teška i nužna, trudom i userdijem igumana kir Nikifora s bratijami i svrši se v leto 7110.

Međutim pojedini arhitekti i poznavaoci istorije pravoslavnih manastira smatraju da je prva crkva na ovom mestu podignuta znatno ranije, između sedmog i jedanaestog veka, a da je spomen ploča sa natpisom postavljena kasnije, u vreme njene obnove.

Manastirska arhiva pokazuje da je ova svetinja jedini put opustela 1908. godine, ali da je ubrzo nastavila sa radom. U Drugom svetskom ratu manastir je oštećen u nemačkom bombardovanju, a starešina manastira Nikolaj Lazović je uhapšen i streljan u logoru na Banjici, pod optužbom da sarađuje sa četnicima Draže Mihajlovića.

U Blagoveštenju je zamonašen Gojko Stojčević, kasnije patrijarh srpski Pavle. On je u Blagoveštenje došao 1945. godine iz manastira Vujan i bio je jedini iskušenik sa završenim Bogoslovskim fakultetom. Za svog duhovnika Gojko je izabrao jeromonaha Makarija Milovanovića, starešinu obližnjeg ženskog manastira Jovanje. Gojko je zamonašen 1948. godine i dobio ime Pavle, a godinu dana kasnije premešten je u manastir Raču.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd