fbpx
Skip to main content
Sveće

PREMINUO ČUVENI PUKOVNIK VOJSKE SRBIJE: Jedan srpski simbol nosio je uvek u bitku (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Pukovnik Milenko Lalović preminuo je u Beogradu u 63. godini. Bio je ratni komandant Prvog bataljona Mostarske brigade, Trećeg bataljona Nevesinjske brigade i Druge lake brigade Vojske Republike Srpske.

Lalović je bio učesnik najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njegova uloga se posebno istakla u prvoj Mitrovdanskoj bici i ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela.

NOĆ PRED SVETOG NIKOLU OVO OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Stari OBIČAJ koji mnogi zaborave, a mora se poštovati

NOĆ PRED SVETOG NIKOLU OVO OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Stari OBIČAJ koji mnogi zaborave, a mora se poštovati

SVE DUŽI SPISAK POSTKOVID SIMPTOMA! Srpski lekari upozoravaju - terapija i lečenje su zahtevni, ovo OBAVEZNO uradite

SVE DUŽI SPISAK POSTKOVID SIMPTOMA! Srpski lekari upozoravaju - terapija i lečenje su zahtevni, ovo OBAVEZNO uradite

DIREKTORKA BATUTA OTKRILA NOVE DETALJE O OMIKRONU: Sada je pravo vreme za buster dozu, dr Jovanović sve objasnila

DIREKTORKA BATUTA OTKRILA NOVE DETALJE O OMIKRONU: Sada je pravo vreme za buster dozu, dr Jovanović sve objasnila

Pukovnik Zoran Janjić, jedan od ratnih komandanata u Nevesinjskoj brigadi, rekao je da je otišao veliki čovek i borac, te da je Lalovića ubila nepravda prema srpskim borcima i Republici Srpskoj.

Posebno su ga pogodila hapšenja naših saboraca u Nevesinju, jer je to smatrao kao veliku nepravdu. Smatrao je da su nepravedno optuženi - rekao je Janjić.

Milenko Lalović rođen je u Kalinoviku 1958. godine. Završio je Srednju vojnu školu pešadije u Sarajevu i kao odličan đak dobio mogućnost da ide na Vojnu akademiju. Završio je akademiju 1980. godine i počeo da radi kao komandir voda na Vojnoj akademiji gde su ga zadržali da bude vaspitač mlađim generacijama. Najviše vremena u mirnodopskom delu je proveo na Vojnoj akademiji.

Janjić se priseća da je Lalović u Hercegovinu došao 17. maja 1992. godine, u Hercegovački korpus i dobio raspored u 10. motorizovanu - Mostarsku brigadu gde je postavljen na dužnost komandanta Prvog batoljana Mostarske brigade.

- Kada se Mostarska brigada povukla u rejon Busak - Vranjevići i 15. juna 1992. godine formirana Nevesinjska brigada od 10. Mostarske i 13. Nevesinjske, Lalovićev bataljon je postao Treći bataljon Nevesinjske brigade. Bio je na položaju na glavnom pravcu napada neprijateljskih snaga u rejonu Buska. Njegov bataljon je bio na odbrani toga pravca - naveo je Janjić.

Milenko Lalović
Foto: Facebook/Printscreen

On je istakao da je Lalović na nevesinjsko-mostarskom ratištu bio do 1994. godine kada prelazi za komandanta Druge lake brigade i na tom položaju na Borcima ostaje do kraja rata. Nakon rata vratio se porodici u Beograd i radio u Generalštabu vojske Srbije do penzionisanja 2009. godine.

Ostao je zapamćen po nadimku Lale Zavrata, jer je čitav rat nosio crnogorsko-hercegovačku kapu `zavratu` kao identitetski simbol Srba. Druga karakteristika po kome su ga pamtili narod i vojska je to što je bio omiljen oficir. Svi su ga voleli i cenili, rado su ga prizivali u društvo - naveo je Janjić.

Prema njegovim rečima, Lalović je prošao najteže periode kroz koje je prošla Mostarska i Nevesinjska brigada.

- Bio je u najvećim bitkama, prvoj Mitrovdanskoj bici, zatim ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela. Nakon Dejtona celi položaj koji je držao morao je da napusti i preda u ruke muslimanskih snaga. Doživeo je poraz u miru, a ne u ratu. Odlikovala ga je velika hrabrost i predanost odbrani Republike Srpske, tome je bio predan do kraja - naveo je Janjić.

Komandant bataljona u Nevesinjskoj brigadi Dragomir Bakoč seća se Lalovića kao profesionalca i sposobnog oficira.

- Bila je dobra saradnja između naših bataljona. Uvek smo se mogli osloniti na njega i njegovu jedinicu. Znao je da se postavi kao komandant, svakoga je razumevao i bio korektan u saradnji - kaže Bakoč.

Lalović je preminuo sinoć, a biće sahranjen na Bežanijskom groblju, u sredu 22. decembra.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd