fbpx
Skip to main content
beogradski univerzitet

PRESTIŽNA ŠANGAJSKA LISTA: Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih u svetu

Foto: Profimedia/ilustracija
Univerzitet u Beogradu napredovao za 100. mesta.

Univerzitet u Beogradu ove godine popravio je plasman na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je jutros objavljena, i nalazi se među 300 najboljih svetskih univerziteta, rangiran je između 201. i 300. mesta

Prošle godine Univerzitet u Beogradu našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije izmedu 301. i 400. mesta.

Rektor Univerzieta u Beogradi Vladimir Bumbaširević rekao je  da je očekivao da je univerzitet nađe na Šangajskoj listi i da je očekivao da zauzme poziciju kao i prošle godine.

 - Iznenađen sam što smo popravili plasman na prestižnoj Šangajskoj listi. Međutim, imali smo naučnika koji je bio među najcitiraniji u svojoj oblasti - matematici -  rekao je Bumbaširević.

studenti
Foto: Profimedia

Među prvih deset univerziteta, na Šangajskoj listi koja je jutros objavljena, tradiocionalno nalaze se osam američkih i dva britanska univerziteta. 

"Šangajski prestiž"

Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih u svetu.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citriranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohadali univerzitet ili na njemu rade.

Mada je "Šangajska lista" neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Prvi na listi je univerzitet Harvard, zatim slede Stanfors, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornijski tehnološki institut, Kolumnija univerzitet, Univerzitet u Čikagu.

OVDE DECU UBIJAJU "DA NE TREPNU": Običaj na Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori koji LEDI KRV U ŽILAMA!

Pojašnjenja radi, univerziteti se rangiraju od prvog do 100. mesta, a potom se ostali svrstavaju u rangove koji obuhvataju po 100 mesta.

Univerzitet u Ljubljani i Univerzitet u Zagrebu, osim Univerziteta u Beogradu, jedini su iz regiona plasirani na ovoj listi i nalaze se između 401. i 500 mesta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmedu 401. i 500. mesta.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd