fbpx
Skip to main content
Nataša Stanisavljević

Prihvatilište za odrasla i stara lica i Prihvatilište za decu u preventivnoj izolaciji

Foto: Promo
U ustanovama socijalne zašitite smešteni su korisnici kojima je potrebna dodatna pažnja i pomoć.

Ustanove Prihvatilište za decu Beograda i Prihvatilište za odrasla i stara lica od 16. novembra nalaze se u sedmodnevnom karantinu, shodno preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije, potvrdila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je precizirala da se u Prihvatilištu za decu Beograda nalazi 26 dece i 13 zaposlenih, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 61 korisnik i 20 zaposlenih.

NAJNOVIJI PODACI! Još 5.613 obolelih, preminulo 27 lica: Vakcina stiže do Nove godine, poznato ko će je prvi primiti

NAJNOVIJI PODACI! Još 5.613 obolelih, preminulo 27 lica: Vakcina stiže do Nove godine, poznato ko će je prvi primiti

ŠTA SRBI MISLE O KORONI? Anketa pokazala zapanjujuće rezultate!

ŠTA SRBI MISLE O KORONI? Anketa pokazala zapanjujuće rezultate!

DR TIODOROVIĆ IZNEO TRI NOVE MOGUĆE MERE: Jedna je posebno važna za Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš!

DR TIODOROVIĆ IZNEO TRI NOVE MOGUĆE MERE: Jedna je posebno važna za Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš!

- Zaposleni u ovim ustanovama su se dobrovoljno odlučili na sedmodnevnu izolaciju tokom koje ne odlaze kući, već su sve vreme sa korisnicima i na taj način sprečavaju širenje virusa u ustanovama socijalne zaštite. Prihvatilištu za odrasla i stara lica ovo je sedmi put da ulaze u režim rada preventivne izolacije, dok je Prihvatilištu za decu šesti. U oba prihvatilišta primenjuju se sve preventivne mere zaštite koje su propisale nadležne institucije: zaštitni mantili, maske, rukavice, kaljače, dezobarijere, beskontaktni toplomeri, sredstva za dezinfekciju. Oba prihvatilišta poseduju dezotunele koji omogućavaju svakodnevno funkcionisanje i sigurne ulaske u prostorije - rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da su u ustanovama socijalne zašitite smešteni korisnici kojima je potrebna dodatna pažnja i pomoć jer su i zdravstveno ugroženi.

- To je veoma važno jer su posebno izloženi mogućim komplikacijama kovida-19. Važno je da su obe ustanove u stalnom kontaktu sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, odnosno epidemiolozima. Određene su osobe koje kontaktiraju sa njima i izveštavaju ih o stanju u obe ustanove. Takođe, svim ustanovama koje su u nadležnosti Sekretariijata za socijalnu zaštitu dat je nalog da se postupa po instrukcijama i preporukama dobijenim od epidemiologa i nadležnih organa - istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Imajući na umu epidemiološku situaciju u Beogradu, Prihvatilište za odrasla i stara lica, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad Beograd, na vreme je preduzelo mere u cilju zaštite i zbrinjavanja korisnika.

U toku letnjih meseci blagovremenoo su preduzete mere kako bi se u zimskom talasu, kad je pojačan prijem korisnika, omogućilo da ustanova može da funkcioniše i prima nove korisnike a dobijena je i saglasnost za prijem novih zaposlenih.

- Prihvatilište za odrasla i stara lica je deo poslovnih prostorija u prizemlju objekta opredelilo za potrebe izolacionog bloka za korisnike, čime je omogućen prijem novih korisnika. Ova odvojena celina poseduje kupatilo sa tušem i dva sanitarna čvora. U proteklih deset dana bilo je pet prijema. Napominjemo da od početka pandemije nijedan korisnik u obe ustanove nije bio zaražen virusom. U 2020. godini u Prihvatilištu za decu Beograda realizovano je 97 zahteva za prijem - precizirala je Nataša Stanisavljević.

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd