fbpx
Skip to main content
Batrovci

PRODUŽAVA SE LISTA ZEMALJA U KOJE MOŽEMO PUTOVATI: Evo pod kojim uslovima i u koje države Srbi mogu da uđu

Tanjug/Zoran Žestić
Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, pojedine države regiona ublažavaju uslove ulaska u zemlju za naše državljane.

Od danas za ulazak u Sloveniju našim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test.

U koje zemlje regiona građani Srbije mogu da putuju i pod kojim uslovima:

DONETA NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Mere odmah stupaju na snagu

DONETA NOVA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Mere odmah stupaju na snagu

DR KISIĆ NAKON SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Povoljna epidemiološka situacija u Srbiji, nove mere se moraju pratiti (VIDEO)

DR KISIĆ NAKON SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Povoljna epidemiološka situacija u Srbiji, nove mere se moraju pratiti (VIDEO)

Dr Tiodorović: Vakcinacija protiv gripa je uspešna, ne bi trebalo da imamo povećano obolevanje

Dr Tiodorović: Vakcinacija protiv gripa je uspešna, ne bi trebalo da imamo povećano obolevanje

Slovenija

Državljani Srbije u Sloveniju mogu da uđu bez posebnih uslova. Srbija se od danas nalazi na zelenoj epidemiološkoj listi, što znači da našim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test pri ulasku u Sloveniju.

Crna Gora

Za ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije je potreban negativan pi-si-ar test, pozitivan serološki test na antitela klase IgG ili negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM (ELISA test).

Test ne sme biti stariji od 72 sata i mora biti obavljen u registrovanoj laboratoriji.

Bosna i Hercegovina

Bez posebnih uslova državljani Srbije mogu da uđu i u Bosnu i Hercegovinu. Nije potrebno pi-si-ar testiranje, a ista pravila važe i za državljane Hrvatske i Crne Gore.

Drugim stranim državljanima je za ulazak u BiH potreban negativan pi-si-ar test.

Austrija

Državljanima Srbije, koji nemaju regulisan boravak, nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim u posebnim slučajevima za koje postoje opravdani razlozi, kao što su potrebe hitnog zdravstvenog lečenja, određenih porodičnih razloga i drugo, uz prilaganje odgovarajućih dokaza.

Državljanima Srbije, koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od kovida 19, među kojima je i Srbija, dozvoljen je ulazak u Austriju, pri čemu je potrebno da imaju zdravstvenu potvrdu na nemačkom ili engleskom jeziku, ne stariju od 72 sata, koja potvrđuje da je pi-si-ar test negativan.

Ukoliko navedena lica ne poseduju negativan test, izriče im se desetodnevna samoizolacija i obavezna su da u roku od 48 časova obave testiranje o sopstvenom trošku. Samoizolacija se okončava po prijemu negativnog testa

Hrvatska

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (poseduju nekretnine u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

Bugarska

Za ulazak u Bugarsku, državljanima Srbije nije potreban negativan pi-si-ar test, a ista pravila se odnose i na državljane zemalja Evropske unije i Šengenskog sporazuma.

Grčka

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi i osobe koje dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu.

Grčka ostaje zatvorena za državljane Srbije

Mađarska

Državljanima Srbije je od 1. septembra zabranjen ulaz u Mađarsku, ukoliko je u pitanju turistička poseta.

Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja.

Osobama kojima se odobri ulazak biće određen karantin u trajanju od 14 dana, a koji se može završiti uz dva negativna pi-si-ar testa o ličnom trošku.

Severna Makedonija

Za ulazak u Severnu Makedoniju državljanima Srbije je potreban negativan pi-si-ar test.

Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima, podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji.

Test nije potreban deci mlađoj od deset godina.

Albanija

Državljani Srbije u Albaniju mogu da uđu bez posebnih uslova. Za ulazak u Albaniju nije potrebno pi-si-ar testiranje. Ista pravila važe i za druge strane državljane.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd