fbpx
Skip to main content
Profesor Petar Kočović

PROFESOR KOČOVIĆ IZNEO ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Visoko zračenje je svuda oko nas, a ovo je način da se zaštitimo

Foto: YoutubePrintscreen/RTS
Profesor dr Petar Kočović, čije proračune o pikovima, početku i kraju talasa virusa korona prate mnogi građani Srbije, govorio je na temu elektromagnetnog zračenja.

On je upozorio da se zbog povećanog broja različitih antena, ali i mobilnih telefona i drugih tehnoloških uređaja javlja i povećano elektromagnetno zračenje na javnim mestima, ali i kod kuće.

Profesor Kočović je na nekoliko mesta u Beogradu mernim instrumentom očitao jačinu elektromagnetnog zračenja, čiji rezultati ukazuju na to da bi trebalo da povedemo računa o tome na koji način koristimo mobilni telefon i uređaje u svom okruženju.

DR BELOJEVIĆ NAJAVIO PAKLENI SCENARIO ZA NOVEMBAR: "Kada sam govorio da moramo da nosimo maske rekli su da sam lud"

DR BELOJEVIĆ NAJAVIO PAKLENI SCENARIO ZA NOVEMBAR: "Kada sam govorio da moramo da nosimo maske rekli su da sam lud"

RASTE BROJ PACIJENATA U KBC "BEŽANIJSKA KOSA": Primljeno 17 u jednom danu, tri su životno ugrožena

RASTE BROJ PACIJENATA U KBC "BEŽANIJSKA KOSA": Primljeno 17 u jednom danu, tri su životno ugrožena

KON IZNEO FRAPANTAN PODATAK: Broj građana u Srbiji koji su preležali koronu uliva nadu

KON IZNEO FRAPANTAN PODATAK: Broj građana u Srbiji koji su preležali koronu uliva nadu

Recimo, u jutarnjim časovima na Trgu Republike u Beogradu profesor Kočović je očitao nivo elektromagnetnog zračenja iznad 50 mikrovati po metru kvadratnom, a rezultati merenja su u različito vreme i po kiši išli i do 150 mikrovati po metru kvadratnom.

- Ovo su poprilično zabrinjavajući rezultati, iznenađen sam - objasnio je Kočović za Jutarnji program RTS-a i dodao: 

- Trenutno je zračenje manje, nego što je to slučaj kad ima više ljudi na ovom prostoru, zbog toga što je zračenje veće kad se svi telefoni sastanu na istom mestu, povežu i koriste. Zračenje je manje u različitim delovima grada, što zavisi od broja antena i drugih faktora - naveo je on. 

Postoje četiri regiona tj. zone elektromagnetnog zračenja po merilima Lekari za bezbedne tehnologije društv, koje kaže da je zračenje do 0,1 mikrovata po metru kvadratnom zanemarljivo.

telefon
Foto: Profimedia/ilustracija

Blaga zabrinutost je u zoni do 10 mikrovati po metru kvadratnom, dok je bitna ili povećana zabrinutost od 10 do 1.000 i ekstremna zabrinutost zbog elektromagnetnog zračenja iskazuje se nakon što merenje pokaže visinu zračenja iznad 1.000 jedinica.

- Jednog dana ovde će biti još više antena i još više uređaja i trebalo bi da vodimo računa o visini elektromagnetnog zračenja - upozorio je Kočović i dodao da je kod kuće nivo elektromagnetnog zračenja uglavnom manji, jer nema direktnog uticaja antena i drugih uređaja, ali nivo zračenja raste kad se prozor otvori, posebno kad se uređaj za merenje uperi ka nekoj od zgrada ili pozicija gde se nalaze različite antene.

- U kućama je nivo zračenja ispod 10 mikrovati po metru kvadratnom - navodi profesor Kočović.

Trenutno ne postoje propisane norme o nivou bezbednog zračenja kad je elektromagnetno zračenje u pitanju, rekao je srpski profesor, makar ne na nivou Svetske zdravstvene organizacije.

Da biste se zaštitili nosite zaštitne futrole za telefon, čak i one koje su sertifikovane za različite tipove zaštite od zračenja, prislonite telefon na glavu kad pozivate tek kad se oglasi prvo zvono u slušalici (jer telefon najviše zrači do trenutka uspostavljanja veze) i isključite sve uređaje oko sebe, koji vam nisu potrebni u datom trenutku, pa ih uključite tek kad vam trebaju.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd