fbpx
Skip to main content
JP Službeni glasnik

Proglašeni pobednici Glasnikovog konkursa  za najbolju kratku priču za studente 

Foto: JP Službeni glasnik
Na Glasnikov konkurs za najbolju kratku priču za studente stiglo je 76 priča koje su zadovoljavale uslove konkursa.

Četvoročlani žiri Glasnikovih urednika, u sastavu: Petar V. Arbutina, Gordana Milosavljević Stojanović, Vesna Smiljanić Rangelov i Tatjana Čomić, odlučio je da prve tri nagrade dodeli pričama sa naslovom:

  • Šta rade insekti dok pada kiša? Mine Nikolić
  • Fragmentarijum Mladenke Orlić i 
  • Muzička škola Amara Ličine.

Žiri je za objavljivanje u zborniku izabrao takođe i sledeće priče: 

Zabranjeni šećer Anđele Timotijević, Sasvim običan dan studenta prava Dimitrija Žarkovića, Tanke zelene linije Dragoljuba Mandića, Prizma Emilije Lukić, Drvo lešnika Irine Moskovljević, Presuda Jovane Dimkić, Papagaj Marije Petrović, Čovek koji se branio kašljanjem Nađe Petrović, Mi sa brega i med koji mori Njegoša Vukovića, Kuća Olivere Mitić, Kamenčić Sofije Milosavljević, Stazama izgubljenog prtljaga Tatjane Grbović.

Žiri je na osnovu priča pristiglih na ovaj konkurs i dosadašnjeg iskustva sa prethodnim konkursima i procenom savremene književne produkcije ocenio da su priče visokog kvaliteta, značajne kreativne i umetničke inventivnosti. Veliki dijapazon tema i književnih postupaka, eruptivna imaginacija i originalni odnos prema stvarnosti i književnom nasleđu veoma je dobro inkorporiran u sažete i koncizne prozne celine.   

Zato uspešnost ovog konkursa ne određuje samo broj pristiglih priča, fokusiranost autora na drugačije sadržaje i kreativne izraze u vreme pandemije već i profesionalna odgovornost izdavača, koji na ovaj način stvara prostor i mogućnosti za mlade pisce.

Žiri čestita dobitnicima i svim učesnicima ohrabrujući ih da i sledeće godine učestvuju na ovom konkursu. 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd