fbpx
Skip to main content
vremenska prognoza u Srbiji

PROGNOZA ZVANA - KUKU MAJKO! Čeka nas sparno vreme, pljuskovi i PAKLENE TEMPERATURE, spremite se za miks kakvog još nije bilo

Foto: Profimedia
Leto i kalendarski stiže za dva dana, a sa njim i prvi ovogodišnji tropski talas. U Srbiji sledeće sedmice i do 37-38°C, u regionu i preko 40°C.

Na svom Fejsbuk profilu oglasio se poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić i detaljno objasnio šta nas očekuje.

NIJE ZA ŠALU! UPOZORENJE IZ HITNE ZBOG ZADUŠNICA: Nikako ovo ne radite ako danas idete u crkvu ili na groblje

NIJE ZA ŠALU! UPOZORENJE IZ HITNE ZBOG ZADUŠNICA: Nikako ovo ne radite ako danas idete u crkvu ili na groblje

SRBIJA JE CENTAR EVROPE: Dr Bekić objasnio koliki je doprinos imunizacije stranih državljana u Srbiji

SRBIJA JE CENTAR EVROPE: Dr Bekić objasnio koliki je doprinos imunizacije stranih državljana u Srbiji

IŠLI BISTE NA ODMOR, ALI NE MOŽETE BEZ DOKUMENATA: Detaljno uputstvo kako da bez čekanja u redu dođete do pasoša i lične karte

IŠLI BISTE NA ODMOR, ALI NE MOŽETE BEZ DOKUMENATA: Detaljno uputstvo kako da bez čekanja u redu dođete do pasoša i lične karte

- U toku ovog vikenda i u ponedeljak iznad istočnih predela Balkanskog poluostrva nalazIće se centar visinskog ciklona, koji je odgovoran za snažne oblačne sisteme sa grmljavinskim pljuskovima širom Rumunije, Moldavije, Bugarske i severoistočne Grčke, a nad ovim predelima je i relativno sveže. Rubni deo ovih sistema zahvata i istočni i jugoistočni deo Srbije, pa je prethodnih dana nad ovim predelima bilo grmljavinskih pljuskova i nižih temperatura, koje su se kretale oko 25°C, dok je u ostataku Srbije bilo sunčano, uz temperature u Vojvodini i preko 30°C - navodi meteorolog.

I ovog vikenda očekuje se slična situacija. Dakle, očekuje nas istovremeni dotok vlage sa istoka i severoistoka, ali i dotok toplog vazduha sa jugozapada i sa Mediterana, što će biti ''okidač'' za pojavu grmljavinskih oluja i nepogoda. Istočni i jugoistočni deo Balkanskog poluostrva biće pod uticajem visinskog ciklona sa istoka, uz veoma nestabilno vreme. Na području Rumunije, Bugarske i Moldavije može pasti od 50 do 100 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, pa može biti problema sa poplavama i bujicama, nariočito u oblasti Crnog mora. Zapadni i jugozapadni deo Balkana pod uticajem je vrelog i stabilnog vazduha sa jugozapada, uz temperature preko 35°C. Srbija će se ovog vikenda kao i prethodnih dana nalaziti između ova dva sistema, zbog čega nas vrela vazdušna masa i dalje svojim glavnim delom zaobilazi i struji zapadnije od nas, dok su istok i jugoistok Srbije pod uticajem sbvežije vazdušne mase sa istoka i sa Crnog mora. Ovih dana temperature šriom centralne Evrope su pod uticajem napomenute vazdušne mase preko 35°C, prognozira meteorolog i dodaje:

- Kiša ovog jutra već pada na istoku i jugoistoku Srbije, a u delovima Pomoravlja ima i pljuskova sa grmljavinom. Pod uticajem visinskog ciklona sa istoka, sredinom dana i posle podne nad Srbijom se očekuju snažni razvoji konvektivnih oblaka sa pljuskovima i grmljavinom, naročito u južnim, istočnim i severoistočnim predelima Srbije, u Pomoravlju i u delovima centralnim Srbije i Šumadije. U ovim predelima očekuju se i grmljavinske oluje sa gradom, obilnim pljuskovima i olujnim vetrovima. Inače, ovi sistemi dolaziće sa severoistoka, tj. premeštaće se u severoistočnoj visisnskoj struji.

Maksimalna temperatura danas od 24°C na jugoistoku do 32°C na severozapadu Srbije, u Beogradu do 30°C.

U Srbiji u nedelju sunčano i toplo, samo na jugoistoku uz više oblačnosti i ponegde uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 25°C na jugoistoku do 31°C na severozapadu Srbije, u Beogradu do 30°C.

 

Od ponedeljka nas očekuje dalji dotok vrelog vazduha sa jugozapada, ali se sredinom dana i posle podne očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, uz pojavu i jakih grmljavinskih oluja i nepogoda. Maksimalna temperatura biće od 30°C na jugoistoku Srbije do 35°C na severozapadu Srbije i u Beogradu.

- Od utorka nas očekuje uticaj grebena sa jugozapada, uz dotok još vrelije, ali veoma suve vazdušne mase sa severa Afrike, a istovremeno oslabiće i nestaće uticaj visinskog ciklona sa istoka i on će premestiti na jugoistok iznad Egejskog mora. Iznad zapadne Evrope i Atlantika nalaziće se ciklon, koji će dodatno usloviti dotok vrele vazdušne mase u jugozapadnoj visinskoj struji sa severa Afrike preko našeg područja i Srbije sve do istoka i severoistoka Evrope - prognoza je Đorđa Đurića.

Pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji, od utorka u svim predelima Srbije vedro i vrelo. Vrhunac prvog ovogodišnjeg toplotonog talasa biće sredinom sledeće sedmice. Maksimalna temperatura u utorak od 32 do 37°C, u Beogradu do 36°C. Najvrelije biće u sredu i u četvrtak i maksimalna temperatura biće tada u mnogim predelima iznad 35°C, ponegde i do čak 37-38°C, a u Beogradu do 36-37°C.

- Narednih dana, a naročito sledeće sedmice u Beogradu, ali i u mngogim drugim gradovima, ali i na severu Srbije i u Vojvodini očekuju se i tropske noći, što znači da se minimalna temperatura tokom noći i jutra neće spuštati ispod 20°C. Uz veoma visoke temperature koje nas očekuju sledeće sedmice i uz vedro vreme, očekuje se i velika opasnost od toplotnog udara, pa treba primeniti sve adekvatne mere pri takvim vremenskim uslovima, a to je što više tečnosti, izbegavanja boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana, izbegavanje rada na otvorenom od 10 do 16 časova, kao i da se u tom periodu izbegava zlaganje suncu duže od 10 minuta bez adekvatne mere zaštite, jer će vrednosti UV zračenja biti veoma visoke - objašnjava meteorolog.

U petak i za sledeći vikend očekuje se manji pad temperature vazduha, uglavnom za 3 do 5 stepeni, pa će i dalje ostatai tropski toplo, uz temperature iznad 30°C.

- Dakle, pred nama je prvi ovogodišnji tropski talas. Zadržaće se duže od 5 dana i tokom svog vrhunca usloviće temperature iznad 35°C, a ponegde će dostići i 37-38°C. Još vrelije biće u Severnoj Makedoniji, uz temperature u Skoplju i u dolini Vardara i do 40-41°C, a temperature od oko 40°C očekuju se i u dolini Zete, tj. na širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i u dolini južnog i centralnog dela Neretve, tj. na širem području Mostara - piše Đurić.

- Ako je za utehu, temperature ovih dana na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država su ekstremno visoke, pa je tako ona u Nevadi, tj. u Las Vegasu i u Arizoni, tj. u Feniksu i do 46-47°C, a na jugoistoku Kalifornije i do čak 49°C - navodi meteorolog za kraj.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
22 Beograd