fbpx
Skip to main content
korona virus

"PROPAŠĆEMO AKO TO UVEDEMO" Još jedna NOVA MERA u razmatranju Kriznog štaba, Srbija nije shvatila situaciju

Foto: SD/ilustracija
Epidemiolog Predrag Kon juče je kazao da smo "zakasnili sa donošenjem mera" i tom izjavom prilično šokirao.

Dan kasnije pitali smo šta to tačno znači, odnosno šta smo to mogli da sprečimo da smo ranije reagovali. Saznaje se da je to još jedan predlog za nove mere Kriznog štaba na čekanju.

ZA VIKEND NAM STIŽU PAHULJE? Sneg se ne očekuje samo na planinama, pripremite se na temperature u MINUSU

ZA VIKEND NAM STIŽU PAHULJE? Sneg se ne očekuje samo na planinama, pripremite se na temperature u MINUSU

"VAKCINA ĆE U NAJKRAĆEM ROKU BITI U SRBIJI" Lončar: Paralelno radimo na ispitivanju bezbednosti

"VAKCINA ĆE U NAJKRAĆEM ROKU BITI U SRBIJI" Lončar: Paralelno radimo na ispitivanju bezbednosti

"NISMO DALEKO OD POTPUNOG ZATVARANJA!" Korona UŠLA U PORODICE, oglasio se Lončar i uputio VAŽAN APEL (FOTO)

"NISMO DALEKO OD POTPUNOG ZATVARANJA!" Korona UŠLA U PORODICE, oglasio se Lončar i uputio VAŽAN APEL (FOTO)

- Svakako da smo zakasnili sa uvođenjem restriktivnijih mera. Ali u tome ne učestvuje samo medicinski deo Kriznog štaba. Od polovine oktorba je počelo prvo upozoravanje na primenu novih mera. Još od 6. novembra medicinski deo Kriznog štaba je predlagao restriktivnije mere. S druge strane, postoji ozbiljna argumentacija u vezi sa ekonomskim aspektom... Kada se neke mere ne prihvate od strane celog Kriznog štaba, to je jednostavno tako, svako nosi svoj deo odgovornosti - reako je juče dr Kon.

Potom je dodao da je jasno da se situacija ipak nije razumela dovoljno.

- Od jula meseca je počela priča o kontrolisanju donetih mera. Prvo je bilo da će da se sprovodi, pa je rečeno da je nesprovodivo, pa je morao da se menja zakon - kazao je on.

korona virus
Korona virus
Foto: Profimedia

Na današnje pitanje šta je konkretno mislio kada je rekao da su mere koje su već uvedene zakasnele, Kon je rekao da su lekari iz Kriznog štaba 6. novembra, kada je broj novozaraženih na dnevnom nivou bio daleko manji, prvi put tražili da se radno vreme za uslužne delatnosti skrati do 18 sati.

Ne možemo da se odvojimo...

- Da, sa merama smo zakasnili. Ali jednostavno je tako moralo da bude. Mi smo medicinski deo Kriznog štaba, ne možemo da se podvojimo i mislimo i o ekonomiji. Mi predlažemo ono što je sa medicinskog aspekta najkorisnije, a Vlada je ta na kojoj je odgovornost i za ekonomiju. Brojke su eksplodirale i to smo hteli da predupredimo - kazao je Kon.

Međutim, dodaje, oni koji prate ekonomiju kažu: "Svaki dan je važan, što duže da izdržimo... Propašćemo ako te mere uvedemo".

"Bezobrazluk"

- To su takođe argumenti - objašnjava Kon, ali ukazuje da je, kada neko gleda ukupnu odluku, a onda to veže samo za medicinski deo Kriznog štaba, onda je to "kratko rečeno - bezobrazluk".

predrag-kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na naše pitanje da li ove mere sada imaju smisla ako nisu donesene u vreme kada je trebalo po mišljenju medicinskog Kriznog štaba, dr Kon odgovara da misli da sve ima smisla što je urađeno.

Mere koje su donete sigurno daju rezultate, i da nisu preduzete brojke bi, ističe on, bile još gore, ali je očigledno da nisu dovoljne.

Još jedan predlog Kriznog štaba "na čekanju"

Kako kaže, medicinski deo Kriznog štaba predložio je 20. novembra drastičnije mere, a to je da se skrati radno vreme do 17.00 sati svih objekata koji obavljaju uslužne delatnosti (frizeri, kozmetičari...), osim prehrambenih prodavnica.

Taj predlog je, kaže, "na čekanju".

Ipak, ne može, kaže, da bude protiv procena i odluka vlade, jer je deo Kriznog štaba:

- Ako sam protiv, onda moram da izađem iz Kriznog štaba, što smatram dezerterstvom u ovoj situaciji - jasan je Kon.

Koronavirus
Tanjug/​Sava Radovanović

Procenjeno je, ističe, da je to što je do sad urađeno najbolje u ovoj situciji.

- Dobro, idemo dalje. S tim što svaki građanin, stanovnik može da doprinese, a maska jeste barijera za virus - naveo je on.

Unutar struke nema podela

Naš epidemiolog ističe da je svaki pojedinac medicinskog dela Kriznog štaba izgradio svoju karijeru i apsolutno im ništa ne znači da "sede" u Kriznom štabu, da oni ne učestvuju u vlasti već da rade svoj posao najbolje što znaju kako bi pomogli u ovom teškom vremenu, a da se nalaze na udaru "i sa jedne i sa druge strane".

koronavirus
Foto: Reuters

Podvlači da je Krizni štab napravljen da funkcioniše kao telo, kao pomoć državi, a ne da bude oponent državi i da mu je žao ako ima onih koji to nisu razumeli.

Unutar struke, tvrdi, ne postoje podele:

- Izmišljeno se govori o nekoj podeli u okviru same struke. To ne postoji. Nama je ovde protivnik virus. Nikakve podele ne dolaze u obzir i ne prihvatam. Prihvatam sve kritike koje su realne, a odbacujem one koje su nerealne - rekao je Kon.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Fog
3 Beograd