fbpx
Skip to main content
Prostitucija

HTEO DA KUPI STAN OD MAKROA SVOJE ŽENE? Prostitucija u Srbiji uzima sve više maha

Foto: Shutterstock
U Srbiji sve više obrazovanih žena prodaje telo radi dodatne zarade i većina njih se bavi takozvanom agencijskom prostitucijom

Savetnik za istrage, bezbednost i odbranu Stevan Đokić podelio je svoje bogato iskustvo sa ovim slučajevima.

POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE SRBIJE: Lažne značke koštaju 15 hiljada evra, oprezno proverite ko vam kuca na vrata!

POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE SRBIJE: Lažne značke koštaju 15 hiljada evra, oprezno proverite ko vam kuca na vrata!

ISKORISTITE SUVO VREME, STIŽE NAM NAGLA PROMENA: Mraz i magla ujutru, poznato kada nas očekuje kiša

ISKORISTITE SUVO VREME, STIŽE NAM NAGLA PROMENA: Mraz i magla ujutru, poznato kada nas očekuje kiša

Naime, on je pričao o prostituciji u Srbiji i tom prilikom otkrio šokantne detalje.

U Srbiji sve više obrazovanih žena prodaje telo radi dodatne zarade i većina njih se bavi takozvanom agencijskom prostitucijom.

Devojke se oglašavaju preko interneta, a svoje usluge pružaju po stanovima, i to najčešće onim koji su poznati kao "stan na dan", ali i po hotelima i motelima. Nije retkost da više njih, zbog isplativosti, iznajmljuje jednu nekretninu, uglavnom u centru grada ili luksuznim naseljima na Novom Beogradu.

Da se devojke i žene bave najstarijim zanatom to nije od juče, toga je i ranije bilo.

Zakon razliku u prostituciji ne vidi, ali u zavisnosti od toga gde se ona dešava, ko su korisnici i kolike su cene, u izvesnom smislu je možemo klasifikovati na uličnu, agencijsku i elitnu. Ali, naš zakon je nekako blag prema rečima Đokića.

Uglavnom budu kažnjene devojke i to su neke novčane kazne, prostitucija kod nas bi trabalo da bude legalna, reči su savetnika za istrage.

TORTA OD GRADONAČELNIKA: Najstarija Šapčanka je napunila 101. godinu i ima poruku za mlade

TORTA OD GRADONAČELNIKA: Najstarija Šapčanka je napunila 101. godinu i ima poruku za mlade

Da li bi broj udesa i ljudskih žrtava na pružnim prelazima mogao da bude manji?

Da li bi broj udesa i ljudskih žrtava na pružnim prelazima mogao da bude manji?

Ceo "posao" funkcioniše kao firma, postoje sekretarice, vozači obezbeđenje…

- Fakultetski obrazovane devojke su podigle taj zanat na viši nivo. Devojke koje rade na ulici i prometnim mestima su uglavnom osobe sa dosijeom, konzumiraju narkotike, iz lošeg ekonomskog okruženja, ali obrazovane devojke su sasvim jedna druga priča -, Stevan Đokić.

- U prostituciju su ušle i obrazovane devojke koje ne moraju nužno da budu unajmljene samo za seks, mogu da budu na nekom sastanku jer su pametne, elokventne, nekada mogu nešto da čuju što kasnije mogu da predlože nekom vlasniku firme - kaže on.

Đokić kaže da se prostitucijom bave i porodične žene.

- Pre dve godine smo imali jednu situaciju gde je muškarac zvao nas jer je hteo da kupi stan za porodicu i nije želeo da bude prevaren na neki način. Kada smo gledali jedan stan na Novom Beogradu desila se situacija da je gospodinu stan prodavao makro njegove supruge. I kroz neku priču i dijalog on se otvorio i rekao da ima neke devojke za razonodu. I kada je pokazao na telefonu fotografije, taj neki svoj katalog, mi smo onako… Nismo znali kako da reagujemo. Ima i takvih situacija - priča Đokić.

Najčešći broj prostitutki nikada ne izađe iz tog zanata, postanu sekretarice, uvode nove devojke u posao ili nešto tog tipa. Dosta je novca u opticaju, a nije težak posao. Psiha nije problem jer se na takve stvari naviknu.

Uz sliku objavljuju i kratak opis fizičkih karakteristika i usluga koje nude, kao i kontakt telefon. Neretko su oglasi na engleskom, jer su klijenti i stranci, a imali smo i slučajeve stranih državljanki koje su radile u Srbiji.

Ovaj novi vid prostitucije gotovo da je potisnuo uličnu.

Stevan Đokić
Stevan Đokić
Foto: Youtube/Printscreen/Happy Tv

Na ulici su devojke koje biraju prometna mesta, na kojima prolaznicima nude usluge ili zaustavljaju automobile. To su uglavnom osobe iz disfunkcionalnih porodica i socijalno ranjivih grupa. Dešavalo se da ih zatičemo u poodmakloj trudnoći, a neke su i zavisnice od narkotika. Često nemaju dokumenta, niti prijavljeno boravište, a neke su i izvršioci drugih krivičnih dela i prekršaja, kažu stručnjaci.

Ipak, ovakvih primera je sve manje, jer su osobe koje se odaju prostituciji preselile u stanove. U ovakvoj vrsti prostitucije ima i visokoobrazovanih devojaka koje smatraju da je to lak i brz način da zarade.

Ona se odvija u zatvorenim krugovima, oglasa nema, sve ide preko preporuke. Kada osobe koje se odaju prostituciji budu uhvaćene na delu, u početku negiraju, međutim, vrlo su svesne čime se bave. Inače, tokom privođenja devojke uglavnom štite makroe iz različitih pobuda.

Organizovana prostitucija funkcioniše po principu firme.

Tu su devojke koje rade, sekretarice, vozači, obezbeđenje i na čelu "firme" je makro. Osobe koje su se nekada i same odavale prostituciji sada zatičemo na mestu sekretarica. Retko se dešava da one zauvek napuste posao.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd