fbpx
Skip to main content
kosovka devojka

PROVERITE SVOJE ZNANJE: Znate li kog junaka sa čuvene slike Kosovka devojka poji vinom?

Foto: vikipedia
Kosovka devojka je, prevrćući po krvi junake, tragala za trojicoma – Milošem vojvodom, Kosančić Ivanom i Toplicom Milanom, koji joj je obećao da će je uzeti za vernu ljubu ako se iz boja vrati

Kosovka devojka”, umetničko delo Uroša Predića našeg velikog slikara realizma, naslikana je 1919. godine. Na njoj je predstavljen Pavle Orlović, srpski mitski junak Kosovskog ciklusa epskih narodnih pesama, kojeg na samrti poji iz zlatnog kondira Kosovka devojka.

KO JE JUNAK SA SLIKE UROŠA PREDIĆA?

Pavle Orlović je junak Kosovskog ciklusa epskih narodnih pesama. U istorijskim izvorima o njemu nema podataka, osim saznanja da je bio naveden u Gerasimovom letopisu iz 1389. godine, i to kao zapovednik jednog dela vojske. Prema narodnoj pesmi „Kosovka djvojka“, on je preminuo nakon Kosovskog boja 1389. godine, od rana zadobijenih u njemu. Uroš Predić ga je predstavio na svojoj slici Kosovka devojka iz 1919. godine, a Paja Jovanović je na svojoj monumentalnoj kompoziciji „Proglašenje Dušanovog zakonika“ iz 1900. godine naslikao njegovog navodnog pretka, Grgura Orlovića.

ALARMANTNO UPOZORENJE Generala Dikovića: Ako "Kosovo" uđe u Interpol, SRPSKI HEROJI će završiti NA POTERNICAMA

ALARMANTNO! Malo mu što je OKUPIRAO KOSOVO: Zločinac Tači JAVNO PRIZNAO da bi još da cepa SRBIJU!

 Kosovka devojka je, prevrćući po krvi junake, tragala za tri junaka – Milošem vojvodom, Kosančić Ivanom i trećim Toplicom Milanom koji joj je obećao da će je uzeti za vernu ljubu ako se iz boja vrati. Pavle Orlović u narodnoj pesmi saopštava Kosovki devojci o pogibiji sva tri junaka. Iako predstavlja scenu smrti junaka na bojnom polju nakon bitke, “Kosovka devojka govori o pobedi srpske vojske na Kosovom polju, odnosno pobedi pravde i etike dobra.

Da li je glasanje u Interpolu namešteno u korist lažne države Kosovo?

NEK BAR NAUČE ŠTA NAM OTIMAJU! U ponoć pred Vidovdan sve reke teku KRVAVE!

“Kosovka devojka” je naslikana u Beogradu prema ikonografskom modelu slikara Ferda Kikereca, nastalom 1879. Slikana u duhu akademskog realizma, izražava načela koja je umetnik, školujući se na Umetničkoj akademiji u Beču, usvojio i negovao. Predić je rad na slici započeo pred Prvi svetski rat, a završio 1919. Skica nastala 1914, bila je namenjena Kolu srpskih sestara za izradu razglednica koje su prodavane u humanitarne svrhe. Slikar je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita.

ALBANCI U ŠOKU: DOLAZI ŠEŠELJ! Vojvoda kupuje kuću i poručuje: KOSOVO OSTAJE U SRBIJI! (VIDEO)Za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno posle Kosovske bitke. Kompozicija nosi patriotsku poruku i, zbog obilja detalja u realističkom prikazu bojišta i bojovnika, pre je dokumentarno nego monumentalno delo. Slika je rađena za oleografsku reprodukciju, za Adama Čaklovića iz Zagreba, i stekla ogromnu popularnost.

Slika “Kosovka devojka” ne nosi samo važnu simboliku za sam Kosovski boj 1389. nego i za Kosovski zavet i njegovu etničku osnovu dobra. Simbolika je vrlo složena i jedinstvena, a otkriva se sa aspekata morala, etike, zakona viteške časti.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd