fbpx
Skip to main content
Foto: SD/ilustracija

Prva ljubav Vuka Karadžića koju nije zaboravio za života

Foto: SD/ilustracija
U svom rodnom Tršiću otac srpske pismenosti Vuk Stefanović Karadžić je, kao tek zamomčen, zavoleo Ružu Todorovu, svoju vršnjakinju.

Ruža Todorova po ocu Todoru  bila je onakve lepote kakvu je Vuk zapisivao u lirskim narodnim pesmama – bele puti, rumenih obraza, dugih trepavica. Poticala je iz veoma ugledne kuće.

Jerusalim skriven u srcu Homolja

Ruža i Vuk zavoleli su se u predvečerje izbijanja Prvog srpskog ustanka, kada su oboje imali po 17 godina. Zajedno su čuvali ovce na obroncima oko Tršića i Ruža je Vuku pevala stare izvorne pesme od kojih je neke Vuk kasnijih godina zapisivao i sačuvao do današnjih dana. Bila je to iskrena, mladalačka ljubav i Vukov otac Stevan i Ružin Todor smatrali su da je brak njihove dece samo pitanje vremena.

Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

Kako su istorijske prilike u ondašnjoj Srbiji bile burne, to je i te kako uticalo na Vukov ljubavni život, na sve njegove veze, kasniji brak sa Anom Kraus, ali i na prvu ljubav, njegovu Ružu Todorovu.

Prvi srpski ustanak stigao je već da razdvoji dvoje mladih. Vuk je često odsustvovao iz rodnog sela usled obaveza, a njegova bolest – kad mu je noga trajno ostala zgrčena u kolenu, primorala je Vuka da se zauvek distancira od njegove Ruže.

BONUS VIDEO: Plan nastanka velike Albanije

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd