fbpx
Skip to main content
Rode

PRVI VESNICI PROLEĆA STIGLI U SRBIJU: Rode svile gnezdo na banderi (FOTO)

Foto: RINA
Rode su mesožderi i uglavnom se hrane žabama i insektima

Za rode se oduvek verovalo da donose sreću i blagostanje tamo gde se pojave i naprave gnezdo. Obično je njihov dom na drvetu, krovu kuće, odžaku ili banderi a gnezda mogu biti velika i po dva metra. Ovih dana jedan par belih velikih ptica uočen je u selu Belosavci nedaleko od Topole, a meštani prepričavaju da je njihov dolazak dobar znak.

-S vake godine su tu, seljani ih često viđaju na livadama kako šetaju i hvataju insekte. Verovatno imaju i mlade ali njih nismo viđali, gnezdo im je veliko i baš se obradujemo svaki put kad ih ugledamo kako ponosno sa visine razgledaju. Veruje se da njihov dolazak najavljuje neko bolje vreme, berićet, pa se svi nadamo da će nam uskoro krenuti na bolje, a ko zna možda u selu bude i više beba - pričaju ovdašnji meštani.

Rode su mesožderi i uglavnom se hrane žabama, insektima i oba partnera obezbeđuju hranu za mlade. Roda snese tri do pet jaja, oba partnera leže na jajima od 25 do 38 dana, nakon pedeset do sto dana, mladi mogu da lete. Rode žive i preko 20 godina i ptice su selice.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd