fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

PUTIN NAM VRAĆA DRAGOCENOST: Stranica Jevanđelja stiže 20. oktobra, a evo šta će Srbija pokloniti njima kao znak zahvalnosti

Foto: Profimedia/ilustracija
Jedna stranica Miroslavljevog jevanđelja koja nedostaje, biće vraćena u Srbiju 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda.

Ovaj gest, koji će biti upriličen na dan kada su crvenoarmejci i partizani umarširali u našu prestonicu, još jedan je simbol neraskidivih veza ruskog i srpskog naroda.

Najstariji sačuvani ćirilički rukopis na staroslovenskom jeziku i jedan od najvrednijih primera rukopisne građe nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu, a istrgnuti list trenutno je u biblioteci u Sankt Peterburgu. O vraćanju 166. stranice među svoje korice dogovorili su se predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom poslednje posete ruskog predsednika. Reč je o stranici koju je ruski monah Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

- Radujemo se što će posle 173 godine u tuđini biti vraćena 166. stranica. S nestrpljenjem iščekujemo da kompletan dragoceni rukopis bude pod okriljem Narodnog muzeja. Još nismo obavešteni kada će to biti, ali spremni smo i čekamo - rekla nam je Lidija Ham, zadužena za odnose s javnošću u Narodnom muzeju u Beogradu.

KO JE UKRAO NAJVAŽNIJI DEO SRPSKE ISTORIJE? Tajna otete 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja!

KO JE UKRAO NAJVAŽNIJI DEO SRPSKE ISTORIJE? Tajna otete 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja!

Penzionerka Biljana zacrtala sebi veliki cilj: Rešila je da izveze 362 strane Miroslavljevog jevanđelja

Penzionerka Biljana zacrtala sebi veliki cilj: Rešila je da izveze 362 strane Miroslavljevog jevanđelja

Najvrednija srpska relikvija prikazana u ''Nemanjićima'': Šta je ''Miroslavljevo jevanđelje'' i gde se čuva

Najvrednija srpska relikvija prikazana u ''Nemanjićima'': Šta je ''Miroslavljevo jevanđelje'' i gde se čuva

Izgubljeni list na kom je napisano čitanje za praznik Svetog Jovana Krstitelja, samo je jedanput bio u Srbiji. Tokom proleća 2015. bio je izložen u Vukovom i Dositejevom muzeju. O njegovom povratku razgovarano je još dok je predsednik Srbije bio Tomislav Nikolić, a planirano je bilo da naša zemlja vrati Rusiji ikonu Bogorodice Vladimirske iz 17. veka, koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu. U Srbiju, međutim, tada nije stigao orginalni deo Jevanđelja, već samo njegova verna kopija, a ni ikona Bogorodice Bladimirske nije otputovala u Rusiju.

Inače, istrgnuta stranica Miroslavljevog jevanđelja ima zanimljivu istoriju, koja je počela u zimu 1846, kada za praznik posvećen Svetom Jovanu, Porfirije Uspenski odvaja list iz Miroslavljevog jevanđelja posvećen praznovanju ovog sveca i odnosi ga u Rusiju. U javnosti se pojavljuje pod imenom "petrogradski list", a da je deo Miroslavljevog jevanđelja otkrio je Stojan Novaković, tadašnji upravnik Narodne biblioteke na arheološkoj izložbi u Kijevu 1874. godine, gde ga je i fotografisao. Novaković je, inače, čitavom rukopisu dao ime Miroslavljevo jevanđelje.

RERIH ZAUZVRAT

U znak zahvalnosti za vraćanje stranice koja nedostaje najstarijem srpskom rukopisu na ćirilici, Srbija će Rusiji pokloniti sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha. Slike su u Narodni muzej u Beogradu dospele legalnim putem i nisu nikada izlagane. Rerih je značajan i kao mislilac i filozof, smatrali su ga velikim pustolovom, a u Rusiji ima kultni status, poput Ilje Rjepina. Sledeće godine u Moskvi bi trebalo da bude otvoren muzej koji će poneti ime ovog slikara.

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Toliko's picture

Toliko

I sad ce bolje da nam rodi žito, ili šta.

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd