fbpx
Skip to main content
korona virus

PUTINOVA VAKCINA ŠTITI DOŽIVOTNO? Upoređena sa "Fajzerovom" i kineskom - istraživanja jasno pokazala koja je BOLJA

Foto: SD/ilustracija
Ruski predsednik Vladimir Putin oformio je tim sastavljen od najuglednijih imunologa i istraživača za razvijanje vakcine protiv virusa KOVID-19, koja će doživotno štititi od infekcije

Preneta je i srpskim zvaničnicima preko diplomatskih kanala, uz obećanje da će, kao i vakcina sputnjik-V, i doživotna biti na raspolaganju Srbiji čim bude napravljena.

SRBIJA DOBIJA "FAJZEROVU" VAKCINU! Ako ispunimo ove SPECIJALNE USLOVE, bliži nam se svetlo na kraju tunela

SRBIJA DOBIJA "FAJZEROVU" VAKCINU! Ako ispunimo ove SPECIJALNE USLOVE, bliži nam se svetlo na kraju tunela

PREMINUO SLAVIŠA ŽIVKOVIĆ: Direktor "Puteva Beograd" umro u 42. godini od korona virusa

PREMINUO SLAVIŠA ŽIVKOVIĆ: Direktor "Puteva Beograd" umro u 42. godini od korona virusa

VAŽNO ZA SVE BEOGRAĐANE! Na snagu stupa NOVI REŽIM u gradskom prevozu, evo šta se menja

VAŽNO ZA SVE BEOGRAĐANE! Na snagu stupa NOVI REŽIM u gradskom prevozu, evo šta se menja

Saznanja o razvoju vakcine za doživotnu zaštitu od koronavirusa potvrđuju i naši stručnjaci. Kako kaže dr Ana Gligić, žena koja je bila na čelu tima koji je pobedio variolu veru, Rusi, nakon što su napravili sputnjik-V, prave klasičnu vakcinu. Ona, objašnjava Gligićeva, daje dugotrajni, pa čak i doživotni imunitet.

- Za klasičnu vakcinu, koja ipak iziskuje nešto duža istraživanja, uzima se agens koji je u cirkulaciji i, u stvari, izaziva razbolevanje ljudi. Potom se on oslabi i tako iskoristi za vakcinu. Mi stručno kažemo da tada imamo živu vakcinu od oslabljenog agensa - objašnjava dr Ana Gligić.

Poruka preneta

Takva vakcina, naglašava sagovornica, mora biti dobro proverena jer može da izazove bolest.

- Osim oslabljene žive vakcine, Rusi su počeli i proizvodnju takozvane mrtve vakcine, kod koje se razmnoži agens koji je u cirkulaciji, u ovom slučaju virus korona, a zatim se ubije hemijskim sredstvima i tako proizvodi vakcina. U prvom pomenutom slučaju, vakcine proizvedene od pravog agensa koji se oslabi daju dugotrajan imunitet. Možemo govoriti i o doživotnoj zaštiti - ističe Gligićeva.

korona virus u Srbiji
korona virus u Srbiji
Foto: Reuters

Što se tiče vakcine koje će uskoro ući u masovnu upotrebu, dr Ana Gligić objašnjava da ih trenutno sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku prave tako da su njihova osnova bezazleni adenovirusi, u koje je ugrađeno parče RNK koronavirusa, koji je trenutno u cirkulaciji (SARS-CoV-2). To parče RNK zaduženo je za stvaranje antitela, a vakcina je apsolutno bezopasna.

- Sve ove vakcine koje pretenduju da u uđu u masovnu upotrebu urađene su po tom principu. Tu mislim na kinesku, ruski sputnjik-V, "Fajzerovu", onu koju prave Oksford i "Astrazeneka". Tako napravljena vakcina ne iziskuje dugotrajna ispitivanja i daje imunitet koji traje do dve godine. To je sasvim dovoljno da se zaustavi pandemija - objašnjava ona i dodaje da bi najveći potencijalni rizik mogle da budu mutacije.

"Torlak" na potezu

Inače, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je juče da su u toku pregovori između nadležnih institucija dveju država o isporuci ruske vakcine sputnjik-V Srbiji.

- Kao što je naglasio predsednik Vladimir Putin, Rusija se zalaže za to da efikasne i bezbedne vakcine protiv virusa korona budu dostupne svima u svetu, pa je spremna da isporuči drugim zemljama preparate koje su razradili ruski naučnici. Trenutno su pregovori između nadležnih institucija Rusije i Srbije o isporuci u Srbiju ruske vakcine sputnjik-V u razvijenoj fazi. Po njihovom završetku će biti poznati svi modaliteti isporuke, odnosno termini i količina - rekao je Bocan-Harčenko, naglašavajući, takođe, da se razmatra i mogućnost da se ta vakcina proizvodi u Srbiji.

koronavirus u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Ovo su simptomi koje možete razviti kad primite vakcinu

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone sputnjik-V, dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji. Ta potvrda, između ostalog, sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva.

1. Svaki deseti čovek može osetiti slabost ili mučninu

2. Kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni

3. Kod 4,7 odsto vakcinisanih javljaju se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Prema pravilu, lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije

4. Oko 1,5 odsto vakcinisanih može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos

5. Kod manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska

*na osnovu vakcine sputnjik-V

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd