fbpx
Skip to main content
pregled kod lekara

VEĆINA PRVAKA IMA ISTI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Lekari u čudu, a rešenje je tako lako!

Foto: Shutterstock
Najčešći zdravstveni problemi koji muče buduće đake prvake su ravni tabani i loše držanje, kao mogući razlozi pominju se što deca sve manje hodaju bosa, ali i "stav" koji današnji klinci imaju

Najčešći zdravstveni problemi koji muče buduće đake prvake su ravni tabani i loše držanje, pokazali su sistematski pregledi predškolaca koji su u toku.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

IGOR OTKUPIO IMANJE NA KROVU ZAPADNE SRBIJE: Napravio svoje parče raja i uzgaja zaboravljene životinje (FOTO)

IGOR OTKUPIO IMANJE NA KROVU ZAPADNE SRBIJE: Napravio svoje parče raja i uzgaja zaboravljene životinje (FOTO)

"SRBIJA RAJ ZA VAKCINE" Italijanski novinari HVALE našu zemlju na sav glas i pitaju se - "Šta je sa EU?"

"SRBIJA RAJ ZA VAKCINE" Italijanski novinari HVALE našu zemlju na sav glas i pitaju se - "Šta je sa EU?"

Pedijatri ističu da se ovim "boljkama" kod sedmogodišnjaka susreću poslednjih nekoliko godina, ali se ne može sa sigurnošću reći zašto je to tako. Kao mogući razlozi pominju se što deca sve manje hodaju bosa, ali i "stav" koji današnji klinci imaju.

Prema rečima Dejana Joneva, pedijatra u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici, poslednjih desetak godina ovo su dijagnoze koje se, uglavnom, upisuju u karton predškolaca i prate ih do završetka srednje škole. On ističe da ni ortopedi ne mogu da objasne šta je uzrok tome.

- Ravni tabani su, po učestalosti, prestigli krivu kičmu i loše držanje - kaže dr Jonev. - I pored nošenja obuće sa ulošcima i vežbi, deca baš dugo vremena imaju ovaj problem. Dešava se i da završe srednju školu i dalje imaju ravne tabane. Nekada su deca mnogo više vremena išla bosa, a ravni tabani su bili retki. Možda je to jedan od razloga što je, već godinama, ovaj deformitet najčešće prisutan kod budućih đaka.

Doktor Jonev navodi da loše držanje koje je, takođe deo anamneze, nije u vezi sa nošenjem školske torbe, već sa stavom tela, hodom koje današnje geneacije imaju. I dr Biserka Šutaković, načelnik pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun", kaže da su sistematski pregledi i u ovoj zdravstvenoj ustanovi pokazali da predškolci imaju iste zdravstvene probleme.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. To su mališani rođeni od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine. Izuzetno, detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, ali i dozvoli polazak u školu u uzrastu od šest do šest i po godina, nakon provere spremnosti.

Sistematski pregledi za buduće prvake, u nekim domovima zdravlja, počeli su u januaru. Roditelji dovode mališane na unapred zakazane preglede, tako da gužvi nema.

Osim kod fizijatra, mališani idu na pregled kod specijaliste ORL, očnog, stomatologa, logopeda, radi se i laboratorijska analiza krvi i urina, a meri im se i pritisak. U domu zdravlja "Voždovac" budućim prvacima se radi i EKG pregled.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd