fbpx
Skip to main content
vremenska prognoza

RED KIŠE, RED SUNCA: Oglasio se meteorolog Čubrilo i otkrio kakvo nas vreme očekuje u avgustu, osveženje je sve bliže

Foto: Profimedia/ilustracija
Meteorolog Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu za avgust.

Prema Čubrilovim rečima, početkom avgusta nakon paklenih vrućina stiže osveženje, dok polovinom meseca rastu temperature do prosečnog nivoa.

Nakon sredine avgusta opet dolazi do rasta temperatura, dok bi kraj meseca mogao doneti promenljivo vreme.

GORI SRBIJA, NOVO UPOZORENJE IZ RHMZ: Temperature idu i do 39 stepeni, meteorolozi otkrili kada stiže OSVEŽENJE (FOTO)

GORI SRBIJA, NOVO UPOZORENJE IZ RHMZ: Temperature idu i do 39 stepeni, meteorolozi otkrili kada stiže OSVEŽENJE (FOTO)

KO U SRBIJI TREBA DA PRIMI TREĆU DOZU I KADA? Nacionalni tim za imunizaciju izdao važnu preporuku

KO U SRBIJI TREBA DA PRIMI TREĆU DOZU I KADA? Nacionalni tim za imunizaciju izdao važnu preporuku

DA LI STE GA VIDELI? Nestao dečak (16) iz Paraćina - porodica moli za pomoć

DA LI STE GA VIDELI? Nestao dečak (16) iz Paraćina - porodica moli za pomoć

 - Prema podacima dugoročnog prognostičkog sistema ECMWF-a (EPS), posle veoma toplog početka meseca, posle 03.08. će ojačati uticaj atlantika ali on svkako neće biti preovlađujući faktor razvoja vremena u drugom, letnjem, mesecu ove godine.

Period posle 02.08. pa do do 06.08. bi verovatno doneo osveženje, posebno zapadnim i severnim predelima regiona, jer bi prodor svežijeg vazduh sa atlantika ipak bio relativno slab. Posle kraćeg otopljenja oko 08.08. bi ponovo moglo osvežiti, ovaj put malo jače te bi period od 08.08. do oko polovine meseca doneo temperature oko proseka, dok bi one na zapadu i severu možda povremeno bile i malo ispod proseka.

Drugi deo meseca je sinoptički jako složen, od 16.08. do oko 22.08. bi ponovo moglo biti toplije, ali upitno je koliko bi visoko išli maksimumi, obzirom da bi se uticaj atlantika svakao zadržavao nad zapadnim i središnjim predelima Evrope. Sam kraj meseca bi mogao doneti konkretiju promenu ali to je za sada samo u sferi spekulacije.

Početak meseca bi trebalo biti i znatno suvlji od proseka, dok posle 02.08. nad zapadom i severom regiona može biti češćih pljuskova. Deluje da bi istočni i jugoistočni deo regiona na neke konkretnije padavine čekao barem do oko 08.08. ako ne i malo duže, dok za primorje u ovom momentu nema signala za konkretnije padavine.

Druga polovina meseca bi donela prvo padavine oko proseka, dok bi kasnije moglo postati i malo suvlje od proseka. Za padavine je važno napomenuti, da dugoročni model ne može pokazati lokalne anomalije količine padavina koje su leti kod grmljavinskih pljsukova vrlo česte, a posle 16.08. je signal za odstupanje od proseka vrlo slab.

Sumirano, pred nama bi trebao biti tipičan avgust, sam početak bi bio veoma topao, posle 03.08. bi vrućina polako popuštala, a period od 08.08. do oko 16.08. bi moglo obeležiti svežije vreme uz češće pljuskove, dok bi se zatim toplo vreme moglo vratiti, dok pred sam kraj meseca može uslediti nešto jače osvežnje. Ova pretpostavka ECMWF-a se uklapa u simulacije ostalih modela tako da bi pred nama temperaturno trebao biti mesec oko ili malo iznad proseka, dok bi padavinski na jugu i istoku i dalje bio vrlo siromašan - napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd