fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"SPREMNI SMO DA SPROVEDEMO REFERENDUM" U skladu je sa našim zakonima, da vidimo šta narod želi

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je 2014. godine bio primoran da predloži fiskalnu konsolidaciju i donosi najteže mere.

Kako je dodao, radili su nešto što se nikome nije dopadalo.

- Morali smo da smanjujemo plate i penzije, da donosimo fleksibilniji Zakon o radu, da idemo protiv volje naroda, da bismo danas mogli da uživamo u plodovima tako teških reformi - kazao je Vučić.

Muči vas nadutost? Gastroenterolog otkriva koji su najčešći uzroci i GARANTUJE da ovo ublažava tegobe!

Muči vas nadutost? Gastroenterolog otkriva koji su najčešći uzroci i GARANTUJE da ovo ublažava tegobe!

ŠTETA U "SLOBODI" IZMEĐU 1,5 I DVA MILIONA EVRA! Vučić: Tri helikoptera kreću u gašenje požara

ŠTETA U "SLOBODI" IZMEĐU 1,5 I DVA MILIONA EVRA! Vučić: Tri helikoptera kreću u gašenje požara

PREDSEDNIK VUČIĆ ZVANIČNO POTVRDIO: U 17.30 Srbija pokreće proizvodnju Sputnjika V, prva cepiva stižu gotovo odmah!

PREDSEDNIK VUČIĆ ZVANIČNO POTVRDIO: U 17.30 Srbija pokreće proizvodnju Sputnjika V, prva cepiva stižu gotovo odmah!

Plate su, podsetio je, porasle sa 330 na 560 evra, penzije sa 190 na 250 evra.

- Kako raste životni standard tako postaje dominantna tema da sve moramo da sprečimo i budemo protiv svega ukoliko bismo mogli da se pozovemo na takozvanu 'zelenu agendu'. Pred nama je drugačiji period od onog kroz koji smo prolazili ranije i moraćemo da se pozabavimo obnovljivim izvorima energije i 'zelenoj agendi', da to iskoristimo kao podsticaj za rast naše ekonomije, a ne kao ideološki razlug, ne samo za svađe već i za odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa naše zemlje - ocenio je.

Vučić je podsetio da je Rio Tinto u Srbiju stigao 2002. u vreme vlade zorana Đinđića. "Otad imamo 9 važnih odluka", kazao je.

- Prvo rešenje izdato je 8. juna 2004. godine, drugo 17. januara 2005, treće 26. septembra 2005, četvrto 15. januara 2007, peto 4. januara 2008, šesto 28. avgusta 2008, sedmo 15. septembra 2009, osmo - veoma važno rešenje - potpisalo je ministarstvo Olivera Dulića – tog trenutka oni izdaju osmo i deveto rešenje, izdaju dozvole o bušotinama. Ovim rešenjem od 1. februara 2012. godine prvi put se odobrava izvođenje radova u poluindustrijskom obliku, metodom bušotina velikog prečnika - nabrojao je.

- U skladu sa našim zakonima spremni smo i da sprovedemo referendum o tom pitanju, da vidimo šta je to što narod želi - kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, govorimo o desetinama milijardi evra, na izgradnji bi radile hiljade visokokvalifikovanih radnika.

- Svetska potražnja za litijumom će skočiti 58 puta do 2050 godin - istakao je. - Kod od nas ne dolazi u obzir da se radi samo rudarenje, nego će da se radi i refajning, 56 godina bismo mogli da imamo majning i refajning i godišnji prihodi bi bili 600 miliona evra - naveo je predsednik Srbije.

Kako kaže, treći proces je proizvodnja katoda, a četvrti proizvodnja baterija za električna vozila. "Hoćemo i to", kazao je Vučić.

- EU radi svoj program i žele da obezbede sirovine za svoje auto-gigante i oni će da traže razgovore sa Srbijom. Oni žele da EU auto-industrija bude uključena. Mi ćemo sada tu da trgujemo, naravno ako narod to dopusti - rekao je predsednik. Samo fabrika katoda i baterija znači prihod 3,4 milijarde evra godišnje tokom 56 godina.

Vremenska prognoza
Clear sky
36 Beograd