fbpx
Skip to main content
beba

RESPIRATOR - JEDINO REŠENJE ZA SPAS: Otkriveno stanje novorođenčeta u Kraljevu kome se lekari već devet dana bore za život

Foto: Shutterstock
Prema predpostavkama lekara, virus je najverovatnije sa majke na dete prešao preko placente. 

Beba koja je rođena pre devet dana u Kraljevu sa virusom korone koji joj je prenela majka, i dalje je u kritičnom stanju i nalazi se na intenzivnoj nezi kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra. Kako je izjavio direktor ove ustanove dr Predrag Sazdanović "stanje deteta je nepromenjeno, neizvesno, i priključeno je na aparate za disanje".

"NEMAMO ZNAKOVA DA ĆE BITI SKINUT SA RESPIRATORA" Dečak (8) iz Vladičinog Hana i dalje u teškom stanju

"NEMAMO ZNAKOVA DA ĆE BITI SKINUT SA RESPIRATORA" Dečak (8) iz Vladičinog Hana i dalje u teškom stanju

KOVID I DALJE UTIČE NA ŽIVOT U SRBIJI: Korona presek po gradovima pokazao da epidemiji još uvek nije kraj!

KOVID I DALJE UTIČE NA ŽIVOT U SRBIJI: Korona presek po gradovima pokazao da epidemiji još uvek nije kraj!

OPTIMISTIČNA PROGNOZA DR ŠEKLERA: Virusolog otkriva u kom pravcu će se kretati epidemija i kako će uticati na organizam

OPTIMISTIČNA PROGNOZA DR ŠEKLERA: Virusolog otkriva u kom pravcu će se kretati epidemija i kako će uticati na organizam

Devojcica je dobila korona virus od majke, koja nije znala da je pozitivna. Ona je to saznala tek kada je iz Trstenika, gde živi, došla u bolnicu u Kraljevo da se porodi. Bila je asimptomatski nosilac virusa, a koronu je bebi prenela u trudnoći. Prema predpostavkama lekara, virus je najverovatnije sa majke na dete prešao preko placente. 

Ubrzo nakon rođenja, beba je u prva tri sata razvila temperaturu i poremećaj disanja. U Kraljevu je urađen antigenski test koji je pokazao kovid. Prvog dana je dete prebačeno u Kragujevac gde je potvđen i PCR test.

Novorođenče se od tada nalazi na respiratoru, na veštackim plućima. Još uvek nije u stabilnom stanju, životno je ugroženo, jer ima komplikacije kovida koje postoje. Ima zapaljenjske parametre koji govore da je u Citokinskoj oluji, koja na osnovu dosadašnjih iskustava lekara u borbi protiv kovida može da bude fatalna.

Ovo je, prema rečima lekara, najteži do sada slučaj kovida kod dece u ovom delu Srbije. Do sada su deca, koja su bila zaražena, imala lakše simptome - temperaturu, curenje nosa ili retko lakši oblik upale pluća.

Za teška stanja i komplikovane kliničke slike koje se tokom proteklih sedmica javljaju kod mlađe populacije, pa i dece, lekari okrivljuju nove sojeve korona virusa, koji su nastali mutacijama. Respirator je, kao što je slučaj sa bebom smeštenom u kragujevačku Kliniku za neonatologiju, jedino rešenje za spas života, i pored pritiska mehaničke ventilacije na nežna pluća novorođenčeta.

Trudnica
Foto: Profimedia

Kako trvdi dr Predrag Sazdanović, koji je i sam ginekolog akušer, "trudnicama je preporučeno da se imunizuju svim vakcinama koje je odobrio ALIMS", ali je na njima konačna odluka da li vakcinu žele da prime ili ne. 

- Dokazano je da je u toj populaciji višestruko manje zaražavanje ukoliko je trudnica zašticena vakcinom, i da i u slučaju da se zarazi, klinička slika daleko lakša nego kod onih koje nisu primile vakcinu - kaže dr Sazdanović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd