fbpx
Skip to main content
Vrtić, deca

Roditelji da odlučuju o deci i POSLE SMRTI? Inicijativa za promenu Porodičnog zakona u Srbiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Šta se dešava sa mališanima koji izgube roditelje u saobraćajnim nesrećama ili ih prerano napuste zbog teške bolesti? Ko brine o njima kada ostanu sami na svetu?

Ovo su samo neka od pitanja koja odgovore žele da pronađu podnosioci inicijative "Naše dete - naša odluka", koja je nedavno stigla u odbor za prava deteta Skupštine Srbije, a kojom se traži izmena Porodičnog zakona kako bi roditelji za života dobili pravo da odrede potencijalne staratelje svojoj deci u slučaju neke tragedije.

NAJČUDNIJI SRPSKI SVADBENI OBIČAJI: Evo šta mlada NE SME da uradi na venčanju, zašto se muž pravi da je trudan i šta je ''nakonjče''

Kada nema bližih srodnika, mališani život nastavljaju u domu ili, češće, u hraniteljskoj porodici. Dešava se u praksi da nekada i izraze želju, međutim, to uopšte ne obavezuje Centar za socijalni rad. Za dete je, svi su saglasni, da odrasta u porodici, ali kada se roditeljima nešto dogodi, odluku o tome ko će brinuti o njima, po sadašnjim propisima, donosi Centar za socijalni rad. Ta odluka nije uvek u skladu sa onim što bi roditelji možda želeli. Nekada ni najbliži srodnici nisu najpoželjniji.

Policija stala na put MALVERZACIJAMA: Doktorka mesecima davala LAŽNE RECEPTE za IZUZETNO OPASAN LEK

Odluku o stavljanju pod starateljstvo  donosi isključivo organ starateljstva i onda kada su mame i tate sposobni da samostalno odluče o budućnosti deteta. Propisi nalažu da čim dete ostane bez roditelja, centar preuzima brigu o maloletniku.

- U slučajevima kada maloletna deca na tragičan ili sličan način ostanu bez roditelja, u velikom broju slučajeva brigu o deci preuzima neko od srodnika, koji žele i koji su podobni da obavljaju tu ulogu, jer je u najboljem interesu deteta da odrasta u porodičnom okruženju - kažu u Gradskom centru za socijalni rad.

Usvajanje dece
Foto: Profimedia/ilustracija

Direktor Centra za socijalni rad u Priboju Zoran Polić kaže da inicijtaiva nije loša, ali da uvek treba imati zadršku i razmislitio kakvi su biološki roditelji.

- Za one koji roditeljsku dužnost obavljaju u skladu sa propisima, ovo je veoma dobra ideja - kaže Polić. - Po sadašnjem zakonu roditelji mogu da povere dete na određeno vreme i oni to uvek rade sa nekom bliskom osobom. Dešavalo se da mališani ostanu bez mame i tate i onda Centar detetu pokušava da nađe staratelja. Uvek se kreće od najbližih srodnika, prijatelja, kumova, osoba koje su bliske i poznate i mogu pozitivno u takvoj situaciji da utiču na dete.

Za Jasminu Mihnjak, sa portala "Bebac" inicijativa je dobra.

- U slučaju prerane smrti roditelja mališan postane broj o kojem brinte CZR - kaže sagovornica. - Najčešće oni odrede krvne srodnike, ali to ne mora da bude najbolji interes deteta. Nekada je mnogo bolje da to bude bliska prijateljica. Mi roditelji moramo da imamo pravo i mogućnost da mislimo o deci i posle naše smrti. Propisi nam omogućuju da im ostavimo imovinu, kuće ili stanove, ali ne i ko će im se naći u slučaju da ih prerano napustimo.

Jasmina Mihnjak smatra da ovaj predlog otvara niz dodatnih pitanja. Po njenom mišljenju, najpre bi trebalo promeniti Porodični zakon, ali i analizirati sve moguće situacije i preprimiti se za primenu.

VREMENSKO LUDILO U SRBIJI! Obelodanjeno KAKVA će zima biti, a u januaru nas čeka NEVEROVATAN OBRT!

- Treba utvrditi da li će centri imati ulogu da proveravaju podobnost u ovom slučaju predloga roditelja, šta će se dogoditi u slučaju kada je mama razvedena i dete sa njom, da li će tata moći da odlučuje ili će moći bez njega - kaže Jasmina Mihnjak. - Mora se sistemski pristupiti rešavanju problema. U nekim razvijenim zemljama je ovaj problem rešen i sve se završava formularima, ali to je slučaj u sistemski uređenijim državama.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd