fbpx
Skip to main content
 Petar Savić, roman

Roman prvenac Petra Savića sada i na srpskom jeziku (FOTO)

Foto: Promo
"Jesenji kit" na engleskom jeziku pojavio se u izdanju "Narodne prosvete", a izdavač romana na srpskom jeziku je Centar funkcionalne pismenosti "Apostrof"

Tek što se krajem prošle godine pojavio na engleskom jeziku, roman "Jesenji kit" (The Whale Autumn), osvanuo je u izlozima knjižara i u svom srpskom izdanju. Mladi i talentovani pisac Petar Savić koji se školovao u inostranstvu, izvorno je izabrao engleski jezik kao jezik svog prvenca, čime se, pored izbora teme, žanra i epohe, u potpunosti približio i svojim književnim uzorima Agati Kristi, Doroti Sejers i drugima.

Jesenji kit je uzbudljiva i napeta krimi priča, pisana u maniru najboljih dela Agate Kristi, u kojoj se do kraja ne može pretpostaviti izvršilac dela. Radnja se dešava u malom gradiću Hartburiju, na zapadu engleske obale krajem devetnaestog veka, a zaplet počinje ubistvom pasa u malom hotelu Vinograd, u kom je smeštena nekolicina neobičnih gostiju.

roman, Petar Savić
Foto: Promo

Lokalni inspektor koji je nedavno premešten iz Londona u mali grad je pozvan da reši slučaj. Ubrzo nakon toga, dešava se ubistvo u istom hotelu koje unosi nemir u mali uspavani grad, spreman za zimski počinak. I ambijent i likovi "mirišu" na Englesku kakvu poznajemo iz dela engleske književnosti, a autor nenametljivo ali sigurno vodi čitaoca kroz lavirinte sve čudnijih situacija i sve neobičnijih likova koji se otkrivaju kroz međusobne dijaloge.

Napetost se održava tako što svako svakom postaje sumnjiv, svako mogući krivac, slučaj sve složeniji kako istraga odmiče, a svaki od učesnika ovog zapleta autorski vešto i spretno uklapa se u mozaik sleda događaja čije završne kocke u poslednjem poglavlju dolaze na svoje mesto, uključujući i legendu o jesenjem kitu, pre nego što mali grad Hartburi praćen zvukom morskih talasa ponovo ne utone u svoj provincijalni mir i tišinu...

 Petar Savić, roman
Foto: Promo

Mladi autor Petar Savić svojim prvencem koji se prvo pojavio na engleskom jeziku, kroz dijaloške forme portretiše likove, "spremne" za neku buduću ekranizaciju, što je, uostalom, i njegova osnovna proefesionalna orijentacija. Diplomirao je na Univerzitetu za film i režiju (Middlesex University, London). Specijalizovao se za pisanje scenarija i drama. Autor je nekoliko scenarija za kratak film. Scenario Priznanje nagradjen je na festivalu kratkog filma u Motovunu, Hrvatska. Srednju školu završio je delom u Beogradu, a delom u Sjedinjenim američkim državama, država Teksas, Galveston, gde je potvrdio svoj talenat i interes za pisanje.

"Jesenji kit" na engleskom jeziku pojavio se u izdanju "Narodne prosvete", a izdavač romana na srpskom jeziku je Centar funkcionalne pismenosti "Apostrof"

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd