fbpx
Skip to main content
Romkinja

Drama u Kruševcu: Prodali devojčicu od deset godina? Mladu menjaju za zlato ili STOKU

Foto: Profimedia/ilustracija
Detinjstvo priprema za bračni život?

Krajem prošle nedelje u Kruševcu se pronela priča o svadbenom veselju povodom "venčanja" dece od 10 i 11 godina. Spomenuti slučaj, nažalost, ne iznenađuje stručnjake i sagovornike iz romske zajednice, gde su rani brakovi prisutni u skoro 80 odsto slučajeva. Poslednja istraživanja otkrila su podatak da se 70 odsto Romkinja u Kruševcu porodilo pre punoletstva.

Ranim i prislinim venčanjima, napominju sagovornici, može se stati na put obrazovanjem malih Roma. Vršnjački edukator Tamara Asković radila je šest meseci na ovu temu sa 20 Roma iz Kruševca starosti od 12 do 18 godina.

- Deca su bila upoznata sa pojmom ranog braka, jer imaju komšije i rođake koji su prošli kroz to iskustvo, ali se mišljenja dece razlikuju u zavisnosti od toga da li su uključeni u školski sistem ili ne - predočava Tamara Asković: - Druženje i kontakti sa decom drugačijih stavova, vremenom utiču na njihovo mišljenje.

Škola i sport su izlaz iz tog začaranog kruga. Detinjstvo romskog deteta koje ne pohađa školu, čiji su roditelji bez posla, uglavnom ne možemo da nazovemo detinjstvom. Stručnjaci smatraju da položaj romske zajednice neće biti bolji dok se ne promeni praksa sklapanja maloletničkih brakova, tesno povezanih sa trgovinom ljudima, i što je krivično delo po više osnova.

- Prvo treba da se uspostavi mehanizam reagovanja, odnosno dogovor ključnih aktera u društvu i da prestanemo međusobno da se optužujemo - navodi sociolog Snežana Živković, ujedno jedan od osnivača romsko-ženske organizacije "Romani cikna": - Retko se dešava da se prijavi obred venčanja, a i kada bi dolazilo do prijavge, problem je bio nedostatak svedoka. Običaji zavise od porekla Roma, ali ono što je zajedničko svim obredima venčanja jeste propagiranje kulta nevinosti, sa kojim se neretko trguje, kao i činjenica da se mladenci nisu od ranije poznavali ili su se sreli tek pri roditeljskom posredovanju.

Živkovićeva navodi da je udruženje došlo do poražavajućih rezultata kroz istraživanje na uzorku od 200 žena, uzrasta od 18 do 50 godina iz romskih naselja u Kruševcu. Iako se veruje da kupovina mlada ima manje, on se još uvek prodaju za novac, zlato ili stoku.

Majka ih je napustila, otac umro, a oni su morali preko noći da odrastu: Ivana i njena braća pukom srećom žive!

- Porodica neveste vidi dobru priliku da uda ćerku ukoliko je u pitanju bogata porodica, a bogate porodice, pre svega iz inostranstva, uglavnom se odlučuju odlučuju za siromašnije devojčice, verujući da će one biti poslušnije - objašnjava Milica Petrović, aktivistkinja koja koja je učestvovala u anketiranju žena, dodajući da je uverena kako je rešenje u uključivanju institucija.

- Retko koja ispitanica je govorila da se protivila udaji, jer je rasla sa verovanjem da je rano stupanje u brak normalno i da su prve godine detinjstva praktično priprema za bračni život.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd