fbpx
Skip to main content
Nikola Krstić

Nikola je smislio izum koji će pomoći svim slepim osobama: Napravio je rukavicu koja čita emocije

Foto: Instagram/k.nikola_
Nikola Krstić, nekadašnji maturant Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, osmislio izum koji po principu belog štapa navodi slepe i slabovide osobe.

Izum Nikole Krstića, nekadašnjeg maturanta Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, a sada studenta mogao bi da promeni i poboljša stvarnost koju, u mraku, proživljava više od 12.000 slepih i slabovidih građana Srbije. Ideju da napravi uređaj koji će ovim ljudima olakšati život srednjoškolac je dobio, spremajući se za takmičenje „Preduzetnik” Organizacije za promociju potencijala Srbije, a proizvod je predstavio, u okviru Sajma omladinskog preduzetništva.

ŠTA ZNAČI REČ AMIN? Vernici je neprestano koriste, a većina ne zna njeno značenje

Rukavica, objašnjava Nikola, funkcioniše po principu navođenja sličnom belom štapu, menja ga i dopunjuje. Želeo je, kaže, da napravi jedinstven uređaj koji će slepima pružati informacije koje im trenutno nisu dostupne.

- Sve je počelo sa pretpostavkom i idejom da bi rukavica možda bila korisna slepim i slabovidim osobama. Razgovarao sam sa njima, ali finalna testiranja tek predstoje, pa ću tek posle toga tačno znati šta treba da izmenim ili prilagodim -  kaže Nikola.

Tehnički razvoj još nije završen i iako rukavica sad ima veći deo funkcionalnosti potrebno je dovršiti sisteme za prepoznavanje objekata i tumačenje emocija, koji su, po njegovom mišljenju, unikatna vrednost izuma.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd