fbpx
Skip to main content
Dara iz Jasenovca

"DARA IZ JASENOVCA" PODIGLA RUSIJU NA NOGE! Nakon premijere filma našoj zemlji upućene SNAŽNE REČI

Foto: SD/Ilustracija
Glavni lik je desetogodišnja devojčica Dara, koja je zajedno sa rodbinom završila u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac

- Na Dan branilaca otadžbine (23.februar) zasluženo su proslavljeni oni koji štite granice istorije od širenja krila pristalica rehabilitacije fašizma, podržani od pojedinih snaga na Zapadu. I opet, kao u godinama Drugog svetskog rata, u borbi protiv "smeđe kuge" ispostavilo se da su naši geopolitički saveznici, Srbi, rame uz rame sa narodima Rusije - piše ruska Gazeta

Ovih dana je široj javnosti predstavljen film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, koji je uspeh postigao na američkoj blagajni, ali je iz političkih razloga isključen iz daljeg takmičenja za Oskara.

DRAGIŠA JE SRPSKI ROBINZON KRUSO U 21. VEKU: Živi sam na Tari bez struje i vode, a osmeh mu ne nestaje sa lica (FOTO)

DRAGIŠA JE SRPSKI ROBINZON KRUSO U 21. VEKU: Živi sam na Tari bez struje i vode, a osmeh mu ne nestaje sa lica (FOTO)

ŠETALA SE SA DRUGARICOM, PA SE OKLIZNULA I PALA U VODU: Još uvek ni traga od tinejdžerke (17) iz Pirota

ŠETALA SE SA DRUGARICOM, PA SE OKLIZNULA I PALA U VODU: Još uvek ni traga od tinejdžerke (17) iz Pirota

"IMAO SAM SUZNU MOLITVU I POGLED U NEBO" Porfirije o "Dari iz Jasenovca": Da se nigde ništa slično ne dogodi

"IMAO SAM SUZNU MOLITVU I POGLED U NEBO" Porfirije o "Dari iz Jasenovca": Da se nigde ništa slično ne dogodi

Film snimljen uz državnu podršku Srbije, govori o srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je prošao kroz represivne mašine marionetske Nezavisne Države Hrvatske - NDH (1941-1945), koja je obuhvatala deo moderne Hrvatske bez Istre i veći deo Dalmacije, kao i celu modernu Bosnu i Hercegovinu, neka područja Slavonije i Srema.

Glavni lik je desetogodišnja devojčica Dara, koja je zajedno sa rodbinom završila u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac - simbolu zločina NDH i trećem najvećem po broju žrtava u Evropi logoru nakon Aušvica i Treblinke.

Vođa NDH Ante Pavelić i ministar prosvete, pisac Mile Budak želeo je da srpsko pitanje reši radikalno: da uništi, da prisilno pokatoliči, da iseli u Srbiju. Slogan koji je izmislio Budak glasio je: "Srbe na vrbe".

Rezultati genocida, počinjenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva, bili su zastrašujući - uništeno je 299 pravoslavnih crkava, prisilno pokatoličeno 240.000 Srba i ubijeno oko 750.000 Srba, piše Ruska gazeta u članku pod nazivom "Dara iz Jasenovaca" - srpski odgovor falsifikatorima istorije.

Zašto je film "Dara iz Jasenovca" važan za Rusiju?

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor Draga Mastilović, odgovorio je na ovo pitanje dopisniku "Ruske gazete", objašnjavajući da su pod pokroviteljstvom Hitlera i njegovih najvernijih saveznika - ustaša činjeni svi napori da se dovrši projekat zapadnih ideologa 19. veka, a cilj je bio da se spreči prodor Rusije i pravoslavlja na topla mora ubijanjem skoro dva miliona pravoslavnih Srba.

- Izveštaj Državne komisije FNRJ o utvrđivanju zločina okupatora i njihovih saučesnika (1945), između ostalog, kaže: žPostignuće NDH bilo je to što je istorija dobila novu predstavu o svireposti i krvoproliću. Čitava istorija masovnih ubistava samo je izbledela slika pred nezapamćenim terorom u NDH. Dok je tokom tri veka španska inkvizicija donela oko 30 hiljada žrtava, Nezavisna Država Hrvatska, sa populacijom manjom od šest miliona ljudi, ubila je 500-700 hiljada ljudi u roku od nekoliko meseci.ž Ovi zločini su čak i nemačke i italijanske oficire ostavili bez reči. General Edmund fon Horstenau, Hitlerov predstavnik u NDH, nazvao je postupke ustaša "besom nehumanih sadistaž" - napominje profesor.

Slične tačke gledišta je i Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji navodi da je jedan od glavnih razloga neprijateljstva Zapada prema Srbima taj što ih od 19. veka smatraju "malim Rusima".

- Zaista, Rusija je pružila odlučujuću podršku borbi Srba za oslobođenje od osmanske vlasti, a Srbi su Rusiji uvek odgovarali univerzalnom ljubavlju, koja se može nazvati sastavnim delom srpskog nacionalnog identiteta - primetio je istoričar.

- Srbi nikada neće zaboraviti pomoć Nikolaja II i Rusije u kritičnoj 1914. godini. Zadržavajući zapadne krstaše, Srbi su svojim masovnim stradanjima i 1941. i 1999. godine, ukazivali Rusiji na opasnost, davali joj vremena da se sabere i pripremi za odbranu. Mislim da je važno da se shvati - agresija Zapada protiv Srba - to je samo priprema za pohod na Rusiju - zaključio je on. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd