fbpx
Skip to main content
Batrovci

SA TESTOM, KARANTINOM ILI BEZUSLOVNO: Evo kako Srbi mogu da putuju u zemlje regiona!

Tanjug/Zoran Žestić
Ograničenja za putovanja u EU nastaviće da važe do polovine oktobra, a kakvo je stanje sa putovanjima u zemlje regiona?

Epidemija korona virusa u čitavoj Evropi ne jenjava, pa su zbog toga i dalje otežana putovanja.

OVAJ GRAD U SRBIJI DOBIJA BITKU PROTIV KORONE! Nema novozaraženih

OVAJ GRAD U SRBIJI DOBIJA BITKU PROTIV KORONE! Nema novozaraženih

VELIKI GRAD NA ZAPADU SRBIJE SPREMAN ZA NOVI TALAS KORONE: Nabavljena oprema za primenu krvne plazme u lećenju

VELIKI GRAD NA ZAPADU SRBIJE SPREMAN ZA NOVI TALAS KORONE: Nabavljena oprema za primenu krvne plazme u lećenju

Ko su SUPERPRENOSIOCI korone: Dr Kon objasnio kako se najbrže prenosi virus!

Ko su SUPERPRENOSIOCI korone: Dr Kon objasnio kako se najbrže prenosi virus!

Ministri zemalja članica EU odlučivali su danas da li će lista zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU biti proširena. Kao što je i bilo najavljeno, Srbija se nije našla na toj listi zbog striktnih pravila EU o broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, našim građanima, od zemalja regiona, ulazak i tranzit bez ograničenja dozvoljen je u BiH, Albaniju, Bugarsku, a od pre neki dan i u Sloveniju.

Građanima Srbije koji planiraju turistički da putuju još je rampa spuštena za zemlje EU, Grčku, Rumuniju, Austriju, Hrvatsku, Italiju, Mađarsku.

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u EU moguć je ulazak u zemlje članice samo u posebnim slučajevima, recimo ako putuju zbog lečenja.

Oni koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od kovida 19, dozvoljen je ulazak u države članice, pri čemu je potrebno da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ukoliko ne poseduju negativan test, izriče im se 10-dnevna samoizolacija i obavezni su da u roku od 48 sati obave testiranje o sopstvenom trošku, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ako ne idete turistički - postoje određeni uslovi

Državljani Srbije koji imaju regulisani boravak mogu da uđu u Severnu Makedoniju, kao i ona lica koja imaju zakazano lečenje. Neophodan je negativni test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji.

Tranzit kroz Severnu Makedoniju može da traje do tri sata i nije potreban negativan test.

Za srpske građane koji žele turistički da putuju u Mađarsku spuštena je rampa od 1. septembra, a ulazak u tu zemlju u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti mađarske policije.

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa - antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata.

Osim jednog od tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u tu zemlju.

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i on bude negativan.

U EU bez ograničenja mogu putovati samo državljani: Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, kao i Kine pod uslovom da ona odobri slobodno putovanje državljana zemalja EU na svoju teritoriju.

Ograničenja putovanja utiču na sve, pa tako i na Srbiju, čiji državljani bez obaveznog PCR testa, serološkog testa ili karantina, mogu da putuju u 19 zemalja. Spisku od 17 zemalja početkom nedelje priružila se i Slovenija, a od 28. septembra i Ukrajina je otvorila svoje granice za strane državljane.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd