fbpx
Skip to main content
Fajzer

SADA JE SLIKA JASNIJA! Ako se vakcinišete imaćete OSAM PUTA manje šansi da se zarazite - najmanje obolelih je primilo ovo cepivo!

Foto: SD/ilustracija
Imunolog je govorio i o tome koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta.

Imunolog Dušan Popadić apelovao je na građane da se što brže vakcinišu i pridržavaju svih mera i da se tek onda možemo nadati da će u septembru ili oktobru kolektivni imunitet da štiti one koji nisu razvili odgovarajući imunski odgovor vakcinacijom.

DANAS NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Lončar objasnio šta bi građani mogli da očekuju

DANAS NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Lončar objasnio šta bi građani mogli da očekuju

IMA LI PREPREKA ZA VAKCINACIJU TRUDNICA: Dr Mitrović iz "Narodnog fronta" otklonila svaku sumnju

IMA LI PREPREKA ZA VAKCINACIJU TRUDNICA: Dr Mitrović iz "Narodnog fronta" otklonila svaku sumnju

OVO JE BROJKA KOJU MORAMO DOSTIĆI: Dr Šekler prognozira kada bi mogli da se vratimo normalnom životu

OVO JE BROJKA KOJU MORAMO DOSTIĆI: Dr Šekler prognozira kada bi mogli da se vratimo normalnom životu

U Srbiji će biće urađena nacionalna studija koja će obuhvatiti podatke o efikasnosti vakcina, kao i efekte vakcine na različite sojeve korona virusa. Urađeno je istraživanje na 10.000 vakcinisanih građana koje je pokazalo da su sve vakcine u našoj zemlji i efikasne, ali da ne stvaraju sve jednakom brzinom antitela. Najbrže do antitela dolazi se Fajzerovom vakcinom.

Jedno manje istraživanje rađeno je na 28.000 Kragujevčana, a ispitivano je kakva je verovatnoća da vakcinisani dođu do bolničkih postelja ako se zaraze korona virusom.

Prema podacima, kragujevačkog Doma zdravlja od 1. januara do marta meseca pokazano je da je verovatnoća da se zarazimo koronavirusom osam puta manja ako smo vakcinisani.

Imunolog Dušan Popadić rekao je da se istraživanje radi na praktično 140.000 ljudi, od kojih grupa vakcinisanih obuhvata 28.000 ljudi, a to je svakako reprezentativan uzorak.

vakcinacija
Foto: Reuters

- Kragujevac za srpske pojmove je veliki grad, ima svoja sela, tako da je studijom obuhvaćeno i urbano u ruralno stanovništvo, studija je reprezentativna i veoma značajna - naveo je Popadić.

Studija je pokazala da je najmanje obolelih među onima koji su primili Fajzer vakcinu, a najviše među onima koji su primili kinesku vakcinu, međutim strani naučnici su zaključili da je kineska vakcina otpornija na mutacije.

- Podatak da je kineska vakcina najmanje efikasna treba uzeti sa rezervom, jer je ona najšire davana u našoj državi. Ne možemo da poredimo populaciju koja je primila kinesku vakcinu sa populacijama koje su primile druge vakcine - naveo je imunolog.

Kaže da su Fajzerovu vakcinu primile starije osobe, medicinski radnici koji jesu izloženiji korona virusu, ali su imali šanse da dođu u kontakt sa virusom pre imunizacije.

Koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta?

Popadić je naglasio da još nismo blizu do kolektivnog imuniteta.

- Iz studije ispada da na području Kragujevca imamo 28.000 vakcinisanih, neuporedivo manje revakcinisanih, a 18.000 se vodi kao pozitivno testirani, oni nisu oboleli, ne znamo kakav je njihov status imunskog odgovora - naveo je imunolog.

vakcinacija
Foto: Profimedia

Objašnjava da ako se saberu te dve cifre, broj ne prelazi 50.000 hiljada, što je daleko od 140.000, što ukazuje da smo daleko od kolektivnog imuniteta.

- Treba se što brže vakcinisati i pridržavati se svih mera i tek onda se možemo nadati da će u septembru ili oktobru kolektivni imunitet da štiti one koji nisu razvili odgovarajući imunski odgovor vakcinacijom - istakao je Popadić.

Kada je reč o korišćenju suplemenata, kaže da ne postoji nijedan dokaz da podiže imunitet.

- Uredan, život, rad, vežbanje, redovna ishrana, to je ono što jača naš imunitet i izbegavanje svih nepotrebnih kontakata sa obolelima - zaključio je Popadić.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd