fbpx
Skip to main content
registracija

MOĆNA SPRAVA U RUKAMA POLICAJACA: Ovako rade nove kamere za "hvatanje" neregistrovanih vozila

Foto: Profimedia
Pripadnici saobraćajne policije sve više koriste sofisticirane uređaje na patrolnim vozilima za evidentiranje prekršaja.

Pored fiksnih kamera postavljenih na više od 70 lokacija, a koje prepoznaju neregistrovana vozila, u poslednje vreme primetno je da na putevima krstari sve više patrolnih policijskih vozila opremljenih specijalnim kamerama. Ova oprema, između ostalog, služi za nadzor ponašanja učesnika u saobraćaju, ali i za otkrivanje neregistrovanih vozila, odnosno vozila sa isteklom registracionom nalepnicom. Upravo je ta vrsta kontrole intenzivirana u poslednjih nekoliko nedelja.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

KOLA ĆE BITI UNIŠTAVANA POD PRESOM PRED OČIMA BAHATIH VOZAČA? Uskoro nova izmena zakona o saobraćaju!

KOLA ĆE BITI UNIŠTAVANA POD PRESOM PRED OČIMA BAHATIH VOZAČA? Uskoro nova izmena zakona o saobraćaju!

GRČKA I SRBIJA "OTVARAJU" GRANICE: Kako će putovati deca starija od 10 godina i koje vakcine će biti priznate

GRČKA I SRBIJA "OTVARAJU" GRANICE: Kako će putovati deca starija od 10 godina i koje vakcine će biti priznate

Kako funkcioniše ova vrsta kontrole

Nedaleko od mesta gde pripadnici MUP-a pišu prekršajne prijave, postavljeno je vozilo sa specijalnom kamerom i softverom koji nepogrešivo prepoznaje "interesantna" vozila. Dok kamera snima registarske oznake, softver velikom brzinom proverava bazu podataka koja se ažurira na dnevnom nivou.

Ukoliko je snimljena istekla registracija na nekom vozilu, kroz nekoliko sekundi pojavljuje se obaveštenje na ekranu da je uočena nepravilnost. Odmah se radio-vezom obaveštava patrola, koja je stacionirana nekoliko stotina metara ispred.

Policija
Policija
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Rizici vožnje neregistrovanih vozila

Inače, upravljanje neregistrovanim ili vozilom sa isteklom nalepnicom predstavlja ozbiljan prekršaj, koji prepoznaju i fiksne kamere postavljene na više od 70 lokacija, pa prekršiocima uveliko stižu "čestitke" na adresu prebivališta.

Bez obzira na fiksne kamere, pripadnici saobraćajne policije nastavljaju sa intenzivnim kontrolama pomoću patrolnih vozila, jer procene govore da u saobraćaju učestvuje i do tri procenta neregistrovanih vozila.

Upravljanje neregistrovanim vozilom smatra se ozbiljnim prekršajem, i to iz dva razloga. Prvo, upitna je njegova tehnička ispravnost, jer se vozilo koje nije prošlo tehnički pregled ne smatra bezbednim u saobraćaju.

saobraćajna policija
saobraćajna policija
Foto: Profimedia

Drugi razlog je taj što poseban problem nastaje kada se njime prilikom saobraćajne nezgode pričini šteta trećim licima. Umesto da oštećeni naplati potraživanja od osiguravajućeg društva, naknadu će morati da potražuje sudskim putem zbog isteka polise osiguranja koja važi do kada i registraciona nalepnica.

U takvim slučajevima sledi duža i komplikovanija procedura naplate štete, koja se može rastegnuti i do prinudne naplate, a ma koliko izvršitelji bili revnosni u svom poslu, krajnji ishod po oštećenog nekada može biti i nepovoljan.

Kazne za upravljanje neregistrovanim vozilom

Za upravljanje vozilom kom je istekla registraciona nalepnica, predviđena je novčana kazna od 6.000 do 20.000 dinara, uz dva kaznena poena. Vožnja bez registarskih oznaka, saobraćajne dozvole ili registracione nalepnice, takođe se sankcioniše sa dva kaznena poena, ali je novčana kazna viša - od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd