fbpx
Skip to main content
Naučni skup u Palati Srbije

SARADNJA AMERIKE I SRBIJE: Naučnici iz SAD-a, Srbije i regiona na naučnom skupu u Beogradu

Foto: Srbija Danas
Stopama Tesle i Pupina.

 Naučna radionica "SAD – Srbija  i Zapadni Balkan u oblasti nauke o podacima (Data scinence)" otvorena je danas u Palati Srbije u Beogradu. Ovaj naučni skup, čije održavanje je omogućilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, okupilo je ugledne naučnike iz Srbije, SAD i Zapadnog Balkana, a očekuje se pristustvo 600 učesnika.   

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekao je na otvaranju radionice da je sporazum koji su SAD i Srbija načelno dogovorile 2010. godine, sada postao aktivan. Saradnja dvaju zemalja je uz podršku Ministarstva prosvete tek prošle godine uspešno obnovljena, da bi sada bila sprovedena u delo.

Mladen Šarčević na naučnoj radionici
Mladen Šarčević na naučnoj radionici
Foto: Srbija Danas

- Prošle godine se predstavnici NSF-a (američke Nacionalne fondacije za nauku) i našeg Sanu imali susret, a u maju je NSF odobrio sredstva za organizaciju ovog događaja. Srbija je u velikom reformskom zamahu, u toku je pravljenje novog zakona o naučno istraživačkoj delatnosti, a beogradski univerzitet je i dalje među 2 odsto najjačih u svetu, što potvrđuju i pobede na međunarodnim takmičenjima. Sistemski dajemo podršku fundamentalnim istraživanjima – rekao je u uvodnoj reči Šarčevići izrazio zahvalnostima organizatorima skupa.

Zoran Obradović, predsedavajući radionice SAD – Srbija i Zapadni Balkan, i direktor Centra za analizu podataka i biomedicinsku informatiku na Univerzitetu „Templ“ u Filadelfiji, izrazio je posebnu zahvalnost ministru prosvete Mladenu Šarčeviću za uspešno otvaranje naučne radionice. Šarčeviću se zahvalila i Aleksandra Drecun, predsednica centra za nauku i inovacije „Intersekšn“.

Mladen Šarčević
Maden Šarčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Moglo je ovo da se dogodi i 2010. godine, ali bio je potreban jedan ministar, Mladen Šarčević, da bi se to sprovelo u delo – rekla je Drecunova.

Prisutnima se obratio i Kajl Skat, ambasador SAD-a u Srbiji, rekavši da je SAD imala mnogo koristi od srpskih naučnika u prošlosti i da bi ova radionica mogla da bude novi početak za obe zemlje.

- Prošle godine smo proslavili 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće, a danas, učešćem u ovoj radionici, pratite stope jednog Mihaila Pupina i Nikole Tesle – rekao je ambasador, i izrazio nadu da će ovaj radionica povezati američke i srpske naučnike.

Organizatori naučnog skupa su Matematički i Arheološki institut SANU, uz Centar za nauku i inovacije. Nacionalna fondacija za nauku SAD (NSF) je za radionicu izdvojila 100.000 dolara. Nauka o podacima smatra se jednom od ključnih za razvoj nauke u svetu. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
27 Beograd