fbpx
Skip to main content
Sekta

SEKTE OPASNIJE NEGO IKAD: Prilagođavaju se terenu, vrbuju decu preko interneta (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Metodologija rada i dalje slična

Zoran Luković, član Evropske federacije za praćenje sekti rekao je da se sekte prilagođavaju terenu, ali i da im je metodologija rada i misionarenja slična.

- Kod nas su one prilagođene našim običajima, navikama i našem verskom i tradicionalnom okruženju. Više se ne vode evidencije o broju, vodi se računa o učenju i misiji, ne vezuje se problem za formaciju nego za ono što se nudi i propagira. To je uzrokovano time što se danas pripadnici sekti okupljaju i misionare preko društvenih mreža i metoda koje do sada nisu postojale – objašnjava Luković.

Pročitajte i:

On dodaje da se najčešće govori o novim, alternativnim religijskim pokretima koji u okviru svog učenja imaju i druge stvari koje su bitne za čoveka danas.

- Pre svega je reč o zdravlju. Kada se ovako uzme u obzir, onda se može reći da u Srbiji, po podacima centra za antropološke studije, postoji do dve hiljade vidovnjaka, iscelitelja, nadrilekara, paraduhovnika i pojedinaca koji vrše uticaj najčešće preko interneta. To su ljudi koji su van nauke, tradicionalne duhovnosti i van zakona – kazao je Luković.

Sektolog Slađan Mijaljević rekao je da vrbovanje po stanicama, bolnicama, ulicama i pijacama izlazi iz mode i da se sada to uglavnom radi preko interneta.

- Desetak alternativnih religijskih pokreta je kod nas registrovano kao zvanične verske zajednice. Sektama je lakše da vrbuju decu preko interneta nego ispred škole, naročito ukoliko roditelji ne prate šta im dete sve radi. Imali smo nekoliko drastičnih slučajeva u kojima su vrbovani preko interneta, a da nakon što odluče da nešto učine, uglavnom sebi, tako vešto izbrišu tragove na kompjuteru da čak ni najveći IT stručnjaci ne mogu da pronađu kuda vodi taj trag – objašnjava Mijaljević.

Kako počinje "kuvanje žabe" i sve ostalo što niste imali koga da pitate o SEKTAMA U SRBIJI

On dodaje da svakoj populaciji nude ono što je baš njima potebno i da sekte koje su došle sa zapada imaju određene definicije i rečenice izgovaraju na određeni način.

- Posle desete ili petnaeste rečenice, možete tačno da odredite odakle je došlo učenje – kazao je Mijaljević.

sekta
Foto: Profimedia/ilustracija

Mileta Imerovski je rekao da roditelji koji su posvećeni svojoj deci mogu da znaju sve, kao i da je moguće neke stvari sprečiti.

- Nikada nisam legao dok mi se deca nisu vratila iz grada. Svaka sekta ima rečnik i promena se može osetiti – kazao je Imerovski.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd