fbpx
Skip to main content
Sinofarm

VAŽNO! Svi koji ste primili KINESKU vakcinu NE BRINITE - ovo je ISTINA o efikasnosti Sinofarma

Foto: Shutterstock
Virusolog Milanko Šekler kaže da naši građani ne treba da brinu oko efikasnosti kineske vakcine "Sinofarm"

Da li su kineski zvaničnici zaista priznali da su njihove vakcine "neefikasne", kako su preneli mnogi svetski mediji, i da li bi to trebalo da zabrine više od milion građana Srbije koji su primili jednu ili obe doze "Sinofarma"? Odgovor na ova dva pitanja ukratko glasi: ne i – ne.

PLATILI SU PAPRENE KAZNE ZBOG NEPOŠTOVANJA MERA: Samo u aprilu inspekcija je obavila 24.233 nadzora

PLATILI SU PAPRENE KAZNE ZBOG NEPOŠTOVANJA MERA: Samo u aprilu inspekcija je obavila 24.233 nadzora

ŽARIŠTA U SRBIJI: U Beogradu se sve lakše diše, gde je najrizičnije?

ŽARIŠTA U SRBIJI: U Beogradu se sve lakše diše, gde je najrizičnije?

NE ODLAŽITE ZIMSKE JAKNE! Stižu nam temperaturne OSCILACIJE, zahlađenje će se zadržati duže nego što želimo

NE ODLAŽITE ZIMSKE JAKNE! Stižu nam temperaturne OSCILACIJE, zahlađenje će se zadržati duže nego što želimo

Opširniji odgovor na ova pitanja pokazuje i koliko je bitno pažljivo i precizno prenositi informacije o vakcinama, odnosno koliko se đavo krije u detaljima, odnosno u ovom slučaju u prevodu.

Fu Gao je šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a svetski mediji su u subotu pod oznakom hitno preneli njegovo navodno "priznanje" da nijedna kineska vakcina "nije efikasna". To je izazvalo malu paniku u zemljama koje koriste jednu od kineskih vakcina, poput Srbije, u kojoj je najprisutnija "Sinofarmova" vakcina.

Sinofarm
Foto: Shutterstock

Gao, zapravo, nije ništa "priznao", a pogotovo ne da kineskve vakcine "ne rade". On jeste izrekao opšte poznatu činjenicu da efikasnost kineskih vakcina, proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim tehonologijama, doslovce “nije visoka” u poređenju sa vakcinama za čiju proizvodnju sre koristi najmodernija mRNK tehnologija.

To je za "South China Morning Post" potvrdio i Lina Tao, kineski ekspert za vakcine. On je objasnio da je Gao poredio cepiva koje sadrže neaktivne fragmente virusa, sa savremenim mRNK vakcinama, poput "Fajzerove".

– Nivo antitela koji generišu naše (kineske) vakcine je niži nego kod mRNK vakcina. Zato je prirodan zaključak da su naše neaktivne i adenovirus vakcine manje efikasne nego mRNK cepiva – kaže Tao.

Virusolog Milanko Šekler kaže da naši građani ne treba da brinu oko efikasnosti kineske vakcine "Sinofarm".

– Ja sam pročitao da je slaba efikasnost "Sinovak" vakcine koja se uopšte ne koristi kod nas. Znam da se koristi u Turskoj, Peruu i Brazilu, ali ne držite me za reč. Nikada nije bila opcija da naša zemlja dobije te vakcine! Mi za sada od kineskih imamo samo “Sinofarm” i njih naši građani mogu slobodno da je prime – kaže Šekler.

Milanko Šekler
Foto: Printscreen/RTS

Da je "Sinofarm" vakcina zaista zadovoljavajuće efikasna najbolje pokazuju nove brojke koje dokazuju da broj novozaraženih opada.

Kako je rekao Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koliko su bezbedne vakcine u Srbiji govori podatak da nijedna zabeležena neželjena reakcija nije bila opasna po život.

Od kineskih vakcina, "Sinofarm" je najefikasniji

Prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije, efikasnost kovid vakcine treba da bude 50 ili više procenata, a kvalifikovani prag za većinu vakcina u svetu da budu na tržištu je 70 odsto ili više.

Sinofarm
Foto: Profimedia

Od kineskih vakcina najefikasnijom se smatra "Sinofarmova", a najmanje efikasnom “Sinovakova".

"Sinovakova" je imala procenat efikasnosti od 50,4 odsto na testovima u Brazilu. Podaci o uspešnosti "Sinofarmove" se kreću između 75 i 80 odsto, dok se za "CanSino" vakcinu tvrdi da je uspešna u 75 odsto slučajeva. Za "Fajzerovu" taj procenat iznosi i do čak 97 odsto.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd