fbpx
Skip to main content
korona virus

SISTEM OPTEREĆEN, A LEKARI NA IVICI SNAGE! Klinika u Srbiji na korak od kraha: Dramatične priče iz crvene kovid zone

Foto: Reuters
Biljana Ćertić iz Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja je prvi put u kovid sistemu, kaže da su za nekoliko sati primljena 33 pacijenta

Jedna po jedna bolnica ulazi u kovid sistem. Prvi put su u crvenoj zoni i Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije i Bolnica "Sveti Sava". Doktori iz tih bolnica apeluju na poštovanje mera jer je sistem opterećen, a lekari na ivici snaga.

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Situacija u Srbiji je alarmantna, kakve nove mere možemo da očekujemo?

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Situacija u Srbiji je alarmantna, kakve nove mere možemo da očekujemo?

DA LI ĆE VAKCINA BITI OBAVEZNA? Ministar Zlatibor Lončar otkrio da li će biti ograničenja!

DA LI ĆE VAKCINA BITI OBAVEZNA? Ministar Zlatibor Lončar otkrio da li će biti ograničenja!

Crna serija se nastavlja u Moravičkom okrugu: Još pet smrtnih slučajeva na odeljenjima čačanske bolnice

Crna serija se nastavlja u Moravičkom okrugu: Još pet smrtnih slučajeva na odeljenjima čačanske bolnice

Biljana Ćertić iz Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja je prvi put u kovid sistemu, kaže da su za nekoliko sati primljena 33 pacijenta.

- Od toga samo pet pacijenata bilo sposobno da uđe na kliniku na svojim nogama. Ostali su bili transportovani i to samim tim govori o težini njihovog stanja - napominje Ćertićeva.

Najmlađi pacijent ima 24 godine, a hospitalizovan je i momak od 30 godina, koji je imao infarkt a kovid pozitivan je. Najstarija pacijentkinja ima 92 godine.

Ukazuje da nisu svi sigurni gde su se zarazili: "Ulavnom kontakti, nepažnja, jedan sekund može dovesti do katastrofalnih posledica".

- Do ponedeljka smo se bavili našim granama, pre svega hirurgijom, jako brzo smo se organizovali i prešli u novi režim rada - navodi Ćertićeva dodajući da u bolnici postoje crvena i zelena zona, tako da nema mešanja i ukrštanja.

Oni koji imaju opekotine sada su hospitalizovani na Vojno-medicinskoj akademiji, navodi Ćertićeva.

- Morali smo i mi da uđemo u kovid sistem, organizovali smo se sjajno, svi su bili maksimalno požrtvovani, radno vreme ne postoji, i medicinskog i nemedicinskog osoblja, premoreni su jer nismo prestajali da radimo, kod nas su bili životno ugroženi pacijenti, nastavili smo ritam koji već imamo. Izuzetna posvećenost i požrtvovanje kompletnog osoblja na klinici - naglašava Ćertićeva.

Apelovala je na građane da poštuju mere i uputila posebnu poruku:

- Jako ćemo brzo da se napunimo, malo da se svi dozovu pameti, da vode računa o sebi i bližnjima i da pokažu znak empatije prema zdravstvenim radnicima. Ko nije bio u crvenoj zoni, ne može da pretpostavi šta to znači - istakla je Đertićeva.

covid19
Foto: Profimedia
"Sveti Sava" prima i pozitivne i pacijente sa moždanim udarom

Marjana Vukićević, direktorka bolnice "Sveti Sava", navodi da su kapaciteti gotovo popunjeni. Tokom noći bilo je tri slobodna mesta i sva tri su popunjena.

- Trenutno ima 150 kovid i nekovid pacijenata, na kovid odeljenju je 60. Uglavnom je reč o srednje teškim pacijentima - napominje Vukićevićeva.

Objašnjava da se svi prijemi najavljuju iz drugih bolnica. Kada nema mesta, ubacuje se dodatni krevet.

- Građevinski nismo idealni za kovid, imamo jedan ulaz. Čim neko ima povišenu temperaturu, posmatra se kao pozitivan. Mnogo je pozitivnih u Beogradu, svi koji dođu testiraju se antigenskim testom i pravi se selekcija da li je za kovid ili ne, ako je reč o moždanom udaru - napominje direktorka bolnice "Sveti Sava".

Ukazuje da su lekari navikli na teške situacije, pa su se brzo privikli ovakvoj situaciji.

- Svi lekari su to prihvatili da rade, dolaze redovno na posao, anesteziologa imamo samo četvoro, pokrivaju dve intenzivne nege, angio salu. U zelenoj su zoni noću, ako treba da uđu u crvenu zonu, oblače se, prolaze iz zelene u crvenu zonu. Mislim da su pacijenti sigurni - naglašava Vukićevićeva.

Apeluje na pacijente da imaju strpljenja.

- Moramo da vršimo trijažu, nekad ne žele da čekaju, žele preko reda. Samo ih molim za strpljenje i da nam pomognu da ovo pobedimo - istakla je direktorka bolnice "Sveti Sava".

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd