fbpx
Skip to main content
Koronavirus

SITUACIJA SVE TEŽA: Zaražen veliki broj zdravstvenih radnika, naše zdravstvo pod ogromnim pritiskom

Tanjug/​Sava Radovanović
Apel svim građanima da poštuju propisane mere.

Situacija u zdravstvu je izuzetno teška, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić i dodao da je potrebno obezbediti smeštajne kapacitete i zbrinuti veliki broj novozaraženih pacijenata.

On je na panelu u okviru Re-set samita, koji se održava onlajn, rekao da je sve više i zaraženih zdravstvenih radnika što otežava uslove rada, ali i dodao da se naš zdravstveni sistem tokom pandemije pokazao kao izuzetno fleksibilan.

ALARMANTNE KORONA BROJKE U ZLATIBORSKOM OKRUGU: Registrovano 214 novoobolelih, žarište virusa u Užicu

ALARMANTNE KORONA BROJKE U ZLATIBORSKOM OKRUGU: Registrovano 214 novoobolelih, žarište virusa u Užicu

SRBIJA SE PRIBLIŽAVA KATASTROFALNOM SCENARIJU: Najteži dan od početka epidemije!

SRBIJA SE PRIBLIŽAVA KATASTROFALNOM SCENARIJU: Najteži dan od početka epidemije!

MERA KOJA BI MOGLA DA OSTANE! Kad se epidemija završi, mnogi od nas će i dalje morati da poštuju jednu preporuku

MERA KOJA BI MOGLA DA OSTANE! Kad se epidemija završi, mnogi od nas će i dalje morati da poštuju jednu preporuku

- Za sada nijedan naš sugrađanin nije ostao nezbrinut, nije bio u situaciji da nije dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Vekić i apelovao na sve da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Vekić je govorio na panelu "Infrastrukturne promene zdravstva u digitalnoj eri" i istakao da se puno radi na digitalizaciji zdravstva, a sa njim se saglasio Nenad Paunović iz kabineta predsednice Vlade koji je rekao da se sa digitalizacijom zdravstvenog sistema krenulo mnogo pre pandemije korona virusa.

- Želimo da napravimo povezano, efikasno i kvalitetnije zdravstvo u kome su svi medicinski podaci digitalizovani i stalno dostupni lekarima, ali i pacijentima kroz elektronski zdravstveni karton - rekao je Paunović.

koronavirus
Foto: Reuters

Pomenuo je da se radi na telemedicini kako bi se omogućilo da lekari i pacijenti komuniciraju na daljinu - putem telefona, onlajn platforme..., ali i da lekari međusobno komuniciraju na taj način i rešavaju probleme pacijenata.

Dodao je da sve to treba da se uradi na integrisan način - da se rezultati tih konsultacija na daljinu evidentiraju kao medicinska dokumenacija u elektronskom zdravstvenom kartonu, a da se ti pregledi plaćaju kroz RFZO kao i pregledi kada je pacijent fizički prisutan.

Između ostalog, naveo je da se radi na e-uputu, e-bolovanju i drugim procesima koji će unaprediti naš zdravstveni sistem, smanjiti administraciju i ubrzati procedure.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je navela da se, dok u Srbiju ne stigne vakcina protiv Kovida 19, radi na pripremnim fazama i definisanju ciljnih grupa stanovništva koje će prve tu vakcinu primiti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd