Utorak 19. mar 2024.
Srednjoškolci

Skoro 5.000 dece uključeno u dualno obrazovanje: Cilj je broj od 40.000 đaka

Foto: Profimedia/ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da je oko 4.500 dece uključeno u dualni sistem obrazovanja i da cilj da taj broj bude povećan na 30.000 ili 40.000 đaka

Vučić je nakon razgovora sa đacim, na carinskoj ispostavi - Terminal Beograd, u prisustvu predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena, zahvalio toj zemlji i Privrednoj komori Austrije što podržavaju razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji.

Čuvena srpska pesma UZ ZVUKE TRAKTORA: Drugačiji aranžman oduševio Srbiju (VIDEO)

- Srećan sam što sam ovde sa predsednikom Austrije i zbog naše divne dece koja pocinju da rade u sedam austrijskih kompanija i istoremeno uče. Mislim da je to najbolji put da steknu najviše stepen odgovornosti i marljivosti. To je divna vest za našu zemlju - rekao je Vučić.

Aleksandar-Vucic
Srbija Danas / Jelena Obradović

On je roditeljima zahvalio što su imali razumevanja za decu i što ima na taj način pomažu u životu i poručio da će država i društvo pomoći u tome koliko god mogu.

- Marljivost, znanje i odgovornost će vam ostati za ceo život - naglasio je Vučić.

Peto zasedanje zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU u Nišu

Naveo je da je pre pet godina u dualnom obrazovanju bilo 11 ili 12 puta manje dece i da je napravljen veliki pomak.

- Tek kada budemo imali 30.000 ili 40.000 dece u sistemu dualnog obrazovanaja bićemo zadovljni. Tada ću znati da je ekonomska budućnost Srbije sigurna - naveo je predsednik Srbije.

Đaci
Foto: Profimedia

Vučić je dodao da će ta deca biti ponos i svojim roditeljima i državi Srbiji.

Predstavnici austrijskih logističko- šprediterskih kompanija koje posluju u Srbiji i Saobraćajno tehnička škola u Zemunu potpisali su ugovore o dualnom obrazovanju za obrazovni profil tehničar za logistiku i šediciju.

Tako 30 učenika započinje učenje kroz rad u kompanijama Gebruder Weis s, Cargo partners, Lagermax, Sc henker, Kuhne und Nagel, Quehenberger i DM. 

Vučić je rekao đacima da čak i ako budu nekada promenili radno mesto i profesiju da će ima ostati radne navike, odgovornost i veštine koje će steći u dualnom obrazovanju. 

Primetio je da su zemlje sa dualnim obrazovanjem mnogo upsešnije od onih koji nemaju taj sistem. 

- Onda vidite zašto su Austrija, Nemačka, Švajcarska, Holandija i Danska ispred svih ostalih, vidite ogromnu razliku - naglasio je Vučić. 

Sutra slavimo sveca koji je POTOPIO ĐAVOLA, a OVO nikako ne smete prekršiti da ne biste osetiti njegov BES

Rekao je učenicima da sda imaju dodatnu odgovornost da kao mladi počnu da rade u velikim i uspešnim kompanijama i da istovremeno uče. 

Vučić kaže da će đaci u dualnom obrazovanju sticati znanje i odgovornost koje su mnogi u našoj zemlji sticali tek u u tridesetim ili čak četrdesetim godinama. 

- To će i vašim roditeljima doneti manje glavobolje. U Vladi Srbije sam zaposlenima promenio radno vreme od pola osam, pa nisu mogli da se naviknu, a sada bi im promenio na pola sedam - rekao je Vučić. 

Dodao je da je bio među boljim studentima na Pravnom fakultetu, ali da je tokom studiranja svega jednom video sudnicu, jer studenti nisu imali praksu. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Predsednik Austrije Van der Belen, koji boravi u Srbiji, rekao je da je jednom u Salzburgu razgovrao sa oko 600 đaka i tom prilikom kazao da dolazi sa univerziteta i da uprkos velikom znanju koje je stekao ništa ne zna da popravi već za sve mora da zove majstore. 

Istakao je da je tačno to što je rekao Vučić da u zemljama sa razvijenim dualnim obrazovanje mladi rade u poznatim kompanija, a da dva ili tri dana nedeljno imaju teorijsku nastavu. 

- Na taj način mladi u Austriji uče nešto što ja neumem iako sam ja predsednik zemlje. Nikad se ne zna možda ćete raditi nešto drugo u životu, ali je važno da sada nastavite da učite, jer ćete kasnije znati da radite nešto što ja sada ne znam - naglasio je Van der Belen. 

Vučić je na to u šali rekao - kada imate neki problem u kući imate Srbe u Beču da pozovete i tako zasmejao predsednika Austrije. 

- A, mi moramo da čekamo ove mlade ljude da bismo mogli mnoge važne stvari da uradimo zato što smo taj deo ljudi u prethodnom periodu izgubili  dodao je Vucić.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd