fbpx
Skip to main content
Batrovci

SKUPO IH KOŠTAO PRELAZ GRANICE: Zašto Srbi idu u Bosnu i vraćaju se u istom danu?

Tanjug/Zoran Žestić
Gorivo, šoping, ispiti

Pojedini stanovnici pograničnih područja, koji često putuju u Bosnu i Hercegovinu, u prethodne dve nedelje nisu bili izuzeti od desetodnevnog nadzora zbog korona virusa po povratku u Srbiju, iako to u praksi ne bi trebalo da se dešava.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

"MISLILI SMO DA JE ZEMLJOTRES" Kikinđanka iščupala drvo i prošla kroz zid! (VIDEO)

"MISLILI SMO DA JE ZEMLJOTRES" Kikinđanka iščupala drvo i prošla kroz zid! (VIDEO)

Brojni stanovnici iz Mačve, naime, koji često prelaze Pavlovića most i putuju u Bijeljinu, smatraju da je to besmisleno, jer granicu prelaze da bi točili jeftinije gorivo, šopingovali ili polagali ispit na nekom od brojnih fakulteta, i kući se vraćaju se istog dana.

- Putovala sam u Bijeljinu da polažem ispit. Granicu sam prešla oko podne, a vratila se u Srbiju posle tri sata i morala sam da se evidentiram, jer su na graničnom prelazu registrovali da sam se vratila, inače bih platila kaznu - kaže studentkinja iz Bogatića.

Na graničnom prelazu u Badovincima za obavezan desetodnevni nadzor ne evidentiraju se jedino poljoprivrednici iz ovog sela, koji preko granice prelaze traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama da bi na levoj obali Drine, gde poseduju imanja, obavili poljoprivredne radove.

Iako se podnošenje prijave o prelasku granice elektronski obavi za nekoliko minuta, mnogi upravo zbog toga odlažu da putuju u Federaciju BiH i Republiku Srpsku, ne samo zbog goriva, već i posete rođacima.

- Sestra mi živi u Bijeljini, svega 15 kilometara daleko, ali se ne usuđujem da idem u posetu. Zašto da me evidentiraju - kaže meštanin Badovinaca.

U Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa, nadzor ne važi za one koji na dnevnom nivou putuju u susedne zemlje, da li zbog poslovnih, studentskih ili drugih obaveza.

Koštalo ih jeftino gorivo 

Ipak, dosta je onih koji sada ne žele ništa da rizikuju jer ih je jeftinije gorivo u BiH svojevremeno papreno koštalo. Naime, sa početkom vanrednog stanja, u martu, u karantinu je bilo oko 600 ljudi od kojih je najviše onih koji su pre zatvaranja granice u Bijeljini boravili sat ili dva dok su točili gorivo.

- Dan pre zatvaranja državne granice točio sam gorivo u Bijeljini. Posle deset dana policija mi je saopštila da moram da provedem 14 dana u kućnoj izolaciji. Na moju nesreću produžili su još toliko, usmeno, bez ikakvog papira. Nisam radio mesec dana, a  onda sam morao da otvorim bolovanje  jer su u firmi tražili da pravdam odsustvo, ali su ipak na kraju isplatili celu platu - prepričava radnik iz Bogatića.

I dok Mačvani moraju da se prijave i budu pod zdravstvenim nadzorom, stanovnici Republike Srpske i Federacije BiH koji ulaze u Srbiju se ne evidentiraju zbog kovida u sistemu naše niti svoje države.

Nadzor se osim za naše, vrši nad stranim državljanima koji dolaze iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Albanije, koji imaju boravak u našoj zemlji.

Ovaj sistem nadzora se primenjuje od 18. septembra, i sutra u 18 sati će biti tačno dve nedelje kako je on počeo. 

Svi građani koji dolaze u Srbiju, na granici dobijaju obaveštenje da treba da se prijave na sistem www.e.zdravlje.gov.rs, gde popunjavaju test samoprocene. Nakon popunjenog testa samoprocene, dobijaju uputstvo da li treba da se jave u kovid ambulantu, ako imaju simptome koji mogu da ukazuju na korona virus.

Inače, do ponoći između nedelje i ponedeljka, test samoprocene je popunilo 43.498 naših građana, od kojih je njih 54 upućeno da se jave u kovid ambulantu. 

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd