fbpx
Skip to main content
Narodna skupština

SKUPŠTINA SRBIJE USVAJA STRIKTNA EKOLOŠKA PRAVILA: Zabranjuje se spaljivanje guma i plastike za grejanje

Foto: Profimedia
U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje, precizirano je amandmanom na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije

Taj Predlog je danas podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizama i energetiku.

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

UZ OVAJ MINERAL SPREČITE GOMILU BOLESTI: Izuzetno važan za funkciju štitne žlezde!

Ministarka Vujović: Još četiri milijarde za ekologiju, životna sredina je prioritet Vlade

Ministarka Vujović: Još četiri milijarde za ekologiju, životna sredina je prioritet Vlade

NARODNA SKUPŠTINA USVOJILA IZVEŠTAJ O KiM! Vučić poručio građanima: Albanski san ostaće nedosanjan, SRBIJA ĆE POBEDITI! (VIDEO)

NARODNA SKUPŠTINA USVOJILA IZVEŠTAJ O KiM! Vučić poručio građanima: Albanski san ostaće nedosanjan, SRBIJA ĆE POBEDITI! (VIDEO)

To je jedan od nekoliko amandmana Odbora na predložena četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, a koji je predložen u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

- Zato je predloženo uvođenje novog člana koji se odnosi na zabranu spaljivanja gume i plastike u cilju grejanje - obrazložio je predsednik odbora Veroljub Arsić na sednici tog skupštinskog tela na kojoj su razmotreni podneti amandamani.

Drugim amandmanom, koji je odbor podneo na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, precizira se da Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine priprema planove, programe i projekte kojima se podstiče zamena kotlova na ugalj i mazut kotlovima na gas ili biomasu.

To se odnosi, kako kaže Arsić, i na zamenu peći na ugalj i druge vrste goriva visoko efikasnim pećima na drvnu masu, kao i na ugradnju solarnih panela.

Trećim amandmanom odbora se precizira da je visina prekršajne kazne 150.000 dinara, umesto 150 miliona dinara kako je prvobitno predloženo.

Na Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije poslanici su podneli šest amandmana, koje je prihvatila i Vlada Srbije, a odbor je podneo jedan amandman.

Na izmene Zakona o energetici poslanici su podneli devet amandmana, od koji je Vlada Srbnije odbila jedan.

Na izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima poslanici su podneli devet amandmana, Vlada je prihvatila sve amandmane, a odbor je podneo pet amandmana.

Amandmanima odbora na izmene tog zakona se, između ostalog, preciziraju odredbe zakona koje se odnose na investicioni sporazum koji zaključuju vlada i investitor koji je stekao pravo na esploataciju, kao i odredbe koje se odnose na odborenje za gradnju rudarskih objekata ili izvođenje rudarskih radova.

Amandmani će sutra biti razmotreni na sednici parlamenta.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd