fbpx
Skip to main content
Beograd

SLEDEĆI KORAK - POLICIJSKI ČAS? Tokom praznika će se sprovoditi OVA MERA - Krizni štab najavio pojačanu kontrolu

Foto: Profimedia
Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom u Srbiji, Krizni štab predložio je Vladi Srbije nove mere, koje bi trebalo da budu prihvaćene sutra.

One se odnose na skraćivanje radnog vremena svih ugostiteljskih i uslužnih objekata do 17 časova i počele bi da se primenjuju ovog vikenda.

Povodom nagađanja šta će biti sledeći korak i da li Srbiju čeka novi policijski čas ako se situacija ne smiri,  govorila je psihijatar, bivša ministarka zdravlja i član Kriznog štaba Slavica Đukić Dejanović.

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

SVOJOM DOVITLJIVOŠĆU OSNOVAC IZMAMIO OSMEHE: Pogledajte kako je glasio odgovor učenika (FOTO)

SVOJOM DOVITLJIVOŠĆU OSNOVAC IZMAMIO OSMEHE: Pogledajte kako je glasio odgovor učenika (FOTO)

ZVANIČNO! SRBIJI STIŽE "SPUTNJIK V" Ruska vakcina uskoro u našoj zemlji, Bocan-Harčenko potvrdio Putinove reči

ZVANIČNO! SRBIJI STIŽE "SPUTNJIK V" Ruska vakcina uskoro u našoj zemlji, Bocan-Harčenko potvrdio Putinove reči

Najveći broj mera su zapravo molbe i upozorenja. Nove sankcije i mere nas nateraju da dva puta razmislimo šta nam "valja činiti", kaže Slavica Đukić Dejanović.

- Onog momenta kada je lična odgovornost postala osnov, postali smo opušteni i dobili žarišta širom Srbije. Svako novo pooštravanje smanjuje broj ljudi koji će rizikovati i kršiti propise. Samim tim to daje rezultat i smanjuje broj zaraženih - kaže bivša ministarka.

Što se tiče novog policijskog časa, mislim da se to neće dogoditi zato što potpuna blokada svega nije dobra na duže staze, objašnjava ona.

- To je drastična mera za slučaj krajnje nužde, ako bi broj zaražnih bio mnogo veći. Pre svega, pokazalo se da zemlje koje su dugo bile u policijskom času nisu opravdale tu meru. Čim se sa time prestalo, imale su veliki broj zaraženih.

Od prvog dana paralelno sa našim Kriznim štabom, u Srbiji je postojao tim koji je analizirao "postkovid" i kako će se mere kasnije odraziti na budućnost zemlje.

slavica-djukic-dejanovic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- U skladu sa tim se sve odluke donose. Svesni smo da moramo da obezbedimo prostor za pacijente, opremu za lečenje i lekove. Sve to finanisira se iz naših fondova, koji se pune od plata i penzija. Da bismo imali sredstva za lečenje u budućnosti, zemlja ne sme da stane - kaže Đukić Dejanović.

Umesto toga, lično smatram da kontrola državne granice i veća primena postojećih mera treba da bude podignuta na najviši nivo, dodala je.

- Možemo da očekujemo strože kontrole i sankcije za nepoštovanje već postojećih mera. Mogućnost izlaska i ulaska u zemlju za Božić i Novu godinu sigurno će biti kontrolisana, jer to je najlogičnije. Treba pojačati kontrolu i upozorenja ugostitelja, ali i svih ostalih koji krše mere. Radujem se promeni vakcine i mislim da je to pravi put za sigurnost građana - kaže doktorka.

Povodom sve većeg broja lekara koji su zaraženi, smatra da ne postoji način da se to trenutno smanji, ali postoje druga rešenja.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters

- Nažalost, ne postoji način da se smanji broj lekara koji će biti zaraženi u narednom periodu, jer je situacija takva da oni rade punim kapacitetom sa mnogo pacijenata. Možemo da odgovorimo na to uz pomoć naših studenata medicine, stomatologije i farmacije koji su na petoj godini fakulteta. Uključuju se u lečenje, uz nadzor starijih kolega. Činjenica je da postoje i penzionisani lekari koji mnogo pomažu,dok je privatni sektor još jedan resurs koji imamo u perspektivi. Svi oni su sposobni da uđu u redove borbe ili intenziviraju rad sa nekovid pacijentima, što je jako važno.

Prema njenim rečima, lekara će sigurno biti dovoljno i neće se dogoditi da nema mesta i prostora za najteže pacijnete, jer sistem jeste prenapregnut, ali je dobro organizovan.

- Mnogo nam pomaže usluga izabranog lekara i to što većina građana zna da se ponaša kada se zaraza potvrdi - zaključuje Slavica Đukić Dejanović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd