fbpx
Skip to main content
Jovan Krstitelj

VERNICI SLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA: Znate li zašto se baš danas jedno jaje spušta u vodu?

Foto: YoutubePrintscreen/ Телевизија Храм
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas - 20. januara obeležavaju Svetog Jovana Krstitelja, koji se kod Srba, posle Nikoljdana i Đurđevdana, najviše poštuje i slavi.

Današnji praznik posvećen je svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu, i koji u njoj krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

PRAVA TEMPERATURNA VRTOGLAVICA! Stiže naglo otopljenje, a od ponedeljka potpuna promena vremena

PRAVA TEMPERATURNA VRTOGLAVICA! Stiže naglo otopljenje, a od ponedeljka potpuna promena vremena

KAKO ĆEMO PUTOVATI U INOSTRANSTVO OVE GODINE? Za sada se spominje samo jedan način!

KAKO ĆEMO PUTOVATI U INOSTRANSTVO OVE GODINE? Za sada se spominje samo jedan način!

ODGOVORNOST GRAĐANA SRBIJE: Za vakcinaciju se prijavilo više od 390 hiljada ljudi!

ODGOVORNOST GRAĐANA SRBIJE: Za vakcinaciju se prijavilo više od 390 hiljada ljudi!

Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.
Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula - Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana, 11. septembra - Usekovanje glave i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće.

Jovanova ruka

Za ruku svetog Jovana priča se da ju je svake godine, na dan, svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena.

U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

Narodni običaji i verovanja

Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava. U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Zaštitnik muzičara, zatvorenika, krojača....

Jovan Krstitelj se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Bio je takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego smrtnikom.U ponoć, kada nastaje dan Svetog Jovana, odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd