fbpx
Skip to main content
Sveti Trifun

SLAVIMO SVETOG TRIFUNA: Ukoliko danas padne kiša, znate li šta nas očekuje?

Foto: YoutubePrintscreen/ SlugaBožiji
Srpska pravoslavna crkva 14. februara obeležava svetog Trifuna.

Svi hrišćani danas slave zaštitnike iskrene ljubavi. Pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Trifuna, a zapadna tradicija Svetog Valentina.

OTKRIVEN TAČAN MESEC KRAJA EPIDEMIJE Profesor Kočović izneo najnoviju prognozu za Srbiju

OTKRIVEN TAČAN MESEC KRAJA EPIDEMIJE Profesor Kočović izneo najnoviju prognozu za Srbiju

POTERA ZA OSKARA Novosađanin mogao da napravi HAVARIJU - policija ga sprečila vozeći u RIKVERC (VIDEO)

POTERA ZA OSKARA Novosađanin mogao da napravi HAVARIJU - policija ga sprečila vozeći u RIKVERC (VIDEO)

"USPEO SAM!" Meštanin Jabuke dobio STAN U BEOGRADU: Poslao vrtoglav broj koverata

"USPEO SAM!" Meštanin Jabuke dobio STAN U BEOGRADU: Poslao vrtoglav broj koverata

Praznik zaljubljenih

Običaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.

Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Srpski narod u okolini Zaječara posvećuje mu čak tri dana slavlja, nadajući se njegovoj zaštiti u zimsko vreme, kada vukovi nanose ogromne štete u tim krajevima, gde je ovčarstvo važna privredna delatnost.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Njegova porodica bila je siromašna i veoma pobožna, a legenda kaže da je on još kao dete imao isceliteljske moći. Ljudi su verovali da ima dar od Boga da tera zle duhove i isceljuje bolesne.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Trifun je živeo u vreme vladavine cara Gordijana III, koji je imao ćerku koja je bolovala od, tada nepoznate, duševne bolesti. Lekari su pokušali da joj pomognu, ali nisu uspevali, a onda je, prema predanju, iz nje progovorio zli duh koji je rekao da njega može da otera samo Trifun. 

Car je tada naredio da se u dvor dovedu svi muškarci u carstvu koji nose to ime. Tada je, danas sveti, Trifun uspeo da izleči carevu ćerku i za to je bio bogato nagrađen. Međutim, Trifun je svoje darove podelio siromašnima i nastavio da živi skromno, u molitvi.

Trifun je umro mučeničkom smrću sa svega 18 godina. Decijan Trajan koji je došao na vlast, zahtevao je od njega da se odrekne Hrista, što je Trifun odbio. Tada su ga vojnici vezali za konja i bosonogog vukli preko trnja i kamenja - međutim, Trifun je izdržao sva mučenja. Tada je car naredio da ga poseku mačem.

Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u "Ohridskom prologu" vladike Nikolaja Velimirovića.Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Vinograd
Vinograd
Foto: Profimedia

Zaštitnik vinogradara i ugostitelja

Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima. Posebno ga slave vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i ugostitelji.

Na današnji dan vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda.

Svetog Trifuna slave srpske porodice kao krsnu slavu i mole se njemu da zaštite polja od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda.

Veruje se da ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina. Ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Veruje se, takođe, da posle ovog dana zima polako počinje da popušta - to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

Sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

Vinogradari kažu da "valja" da se na današnji praznik poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom - da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Zbog ovog običaja, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd