fbpx
Skip to main content
branislav-tiodorović

"SLEDEĆA NEDELJA BIĆE IZUZETNO TEŠKA" Dr Tiodorović otkrio kada možemo očekivati normalizaciju!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Prof. dr Branislav Tiodorović izneo svoju prognozu

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, govorio je za domaće medije o zaravnjenju krive i postepenom padu broja novozaraženih korona virusom u Srbiji. Tiodorović je ocenio kada bi pad mogao da se dogodi i, ukoliko stigne vakcina protiv korone, kada možemo očekivati da se situacija normalizuje.

NISTE PRELEŽALI KORONU, A ŽELITE DA ZNATE DA LI IMATE ANTITELA: Naš epidemiolog objašnjava koji test treba uraditi

NISTE PRELEŽALI KORONU, A ŽELITE DA ZNATE DA LI IMATE ANTITELA: Naš epidemiolog objašnjava koji test treba uraditi

VOZAČI, OPREZ: Magla, sneg i vlažni kolovozi, objavljeno na kojim deonicama je kritično

VOZAČI, OPREZ: Magla, sneg i vlažni kolovozi, objavljeno na kojim deonicama je kritično

DANAS ĆE BITI SAHRANJEN PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Njegova Svetost će počivati u kripti hrama Svetog Save

DANAS ĆE BITI SAHRANJEN PATRIJARH SRPSKI IRINEJ: Njegova Svetost će počivati u kripti hrama Svetog Save

- Sledeća nedelja biće izuzetno teška, ali već posle 1. decembra očekujemo blago zaravnjenje krive. Kakve će biti brojke, zavisi isključivo od ponašanja naroda, od mera, da li se poštuju, sprovode i kontrolišu. Dok ne stigne vakcina, mi moramo biti svesni da je virus tu oko nas, pa čak i kada ona bude stigla, ne možemo očekivati da odmah budemo zaštićeni jer je nemoguće vakcinisati odjednom celu populaciju. Dakle, potrebno je vreme za normalizaciju, a to je tamo do kraja sledeće godine - kazao je on.

Vakcina protiv korone pruža zaštitu za koju je potrebno vreme, i daje se u dve doze, druga doza dobija se 21 do 30 dana nakon prve.

Vakcina
Foto: Profimedia

- Rizici uvek postoje, i zato moramo voditi računa kako se ponašamo. Sada je period slava, dakle slavite samo u krugu porodice, samo ukućani. Ako ste planirali neko putovanje, naročito oko Nove godine, zaboravite na to, odložite sve, ako želimo da se vratimo u normalu, moramo se ponašati odgovorno i primereno - rekao je Tiodorović.

- Moramo biti svesni da će vakcina dovesti do kolektivnog imuniteta, biće ljudi koji neće moći da je prime, biće mlađih od 18 godina za koje ona nije predviđena. Važna je i neophodna, ali do njenog dolaska moramo rigorozno da se pridržavamo mera - rekao je on.

Da bi mere dale rezultat, mora proći između sedam i 14 dana, i pred nama je ozbiljan zadatak. Sledi nam porast broja novozaraženih u narednoj nedelji, "rezultat" nepoštovanja mera tokom prethodnih nedelja koji sada dolazi na naplatu.

- Trend uspona trajaće u narednim danima, ali posle toga do kraja meseca možemo da očekujemo blaži pad. Nadamo se da će u decembru doći do usporavanja tendencije rasta. Dolaziće i tada do novih "pikova", zato sam i predlagao da se zimski raspust pomeri, jer će tako biti obuhvaćeni praznici, i pravoslavni i katolički - rekao je Tiodorović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd