Utorak 19. mar 2024.
zmija

SLUČAJ UJEDA ZMIJE MALIŠANA U NIŠU POKRENUO DEBATU: Šta raditi ako vas ugrize otrovnica? Ovo su preporuke kojih se treba pridržavati

Foto: Shutterstock
S lepim vremenom stiže i najezda gmizavaca

Svako ko u šetnji prirodom ili možda u sopstvenom dvorištu naiđe na zmiju ima samo jedno pitanje. Da li je otrovna? Skloni smo tome da pomislimo kako su sve zmije opasne, a njihov ujed smrtonosan i da je najbolje ubiti ih na licu mesta. Što je sigurno, sigurno je.

POSKOK UJEO DEČAKA (14) U NIŠU! Sa OTOKOM NA OBRAZU primljen u bolnicu - poznato u kakvom je stanju

POSKOK UJEO DEČAKA (14) U NIŠU! Sa OTOKOM NA OBRAZU primljen u bolnicu - poznato u kakvom je stanju

POLIO GA BENZINOM PA ZAPALIO: Ćerka napadnutog kod Šapca tvrdi da nema govora o ljubavnim vezama - problem se vuče od jesenas

POLIO GA BENZINOM PA ZAPALIO: Ćerka napadnutog kod Šapca tvrdi da nema govora o ljubavnim vezama - problem se vuče od jesenas

ZAŠTITU IM PRUŽAJU MOĆNI NARKO-KARTELI! Zvicer u Južnu Ameriku pobegao preko BIH, tamo ga čekao Džoni sa Vračara

ZAŠTITU IM PRUŽAJU MOĆNI NARKO-KARTELI! Zvicer u Južnu Ameriku pobegao preko BIH, tamo ga čekao Džoni sa Vračara

U Srbiji živi deset vrsta zmija: sedam bezazlenih iz porodice smukova (Colubridae) i tri otrovnice iz porodice ljutica (Viperidae), a to su poskok (Vipera ammodytes), šarka (Vipera berus) i šargan (Vipera ursinii).

Najrasprostranjenija i najopasnija zmija u Srbiji je poskok. Mogli biste da ga sretnete bilo gde, budući da živi i na velikim nadmorskim visinama (do 2.000 metara) i u ravnici i da mu odgovaraju suva osunčana staništa poput klisura i kamenjara, ali i šume i livade. Obično je dugačak između 50 i 70 centimetara, premda poneki primerci dostižu dužinu od jednog metra.

Kako izbeći zmiju?

Bolje je sprečiti nego lečiti, pa zato u šetnji područjem u kom ima zmija treba da se pridržavamo određenih mera opreza.

- Nosite duge nogavice i čvrstu obuću.

- Ponesite štap kojim ćete lupkati ispred sebe i šarati po lišću i tako upozoriti na svoje prisustvo. Zmije ne čuju, ali osećaju podrhtavanje tla.

poskok
Foto: Profimedia

- Hodajte polako. Ako trčite, nećete im dati vremena da se sklone.

- Kad ugledate zmiju, stanite i umirite se. Uspaničeni i nagli pokreti mogli bi da je uznemire. Ako krene prema vama, odgurnite je štapom. Nikako nemojte da je tučete i gađate kamenjem.

U slučaju da se zadesite u šumi ili neplanirano odete u šetnju u prirodu, uvek budite u pripravnosti od napada zmija, ali i ako se to desi, pametno postupite.

Šta preduzeti ako vas ujede zmija

Ukoliko dođe do ujeda zmije ne treba paničiti, već potražiti pomoć lekara.

Nakon ujeda zmije čovek ima oko 4 sata da otrov svojim delovanjem izazove trajna oštećenja u organizmu, tako da je to više nego dovoljno da osoba potraži pomoć u lekarskoj ordinaciji - objašnjavaju biolozi.

Treba izbegavati samostalna lečenja i sopstvena "rešenja" jer time može da se izazove mnogo veća šteta nego korist, te je bolje prepustiti ovaj slučaj stručnom licu, odnosno lekaru.

Kako prepoznati mesto ugriza?

Mesto ugriza prepoznaćete po dve ranice od zmijskih zuba, koje ne moraju da znače da je zmija ubrizgala otrov. Medicinske statistike pokazuju da u 22 odsto ujeda nema znakova trovanja. Znakovi trovanja su vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bol i otok na ugroženom mestu, a šok je najopasnija posledica ugriza.

Treba da mirujete, a ruku ili nogu na kojoj se nalazi rana imobilizujte, jer se tako usporava širenje otrova u organizmu. Imobilizacija predstavlja stanje mirovanja, odnosno ruku presavijste u laktu i priljubljena uz telo, a noga je u ispruženom položaju.

Poskok
Poskok
Foto: Profimedia

Nikako ne smete da podvezujete ugriženi ud, da isisavate otrov i stavljate led na mesto ugriza. Neke ugrize, poput onih kada osoba slučajno stane na zmiju, nikako ne možete sprečiti. Međutim, postoje i mere predostrožnosti koje mogu umanjiti mogućnost ujeda.

Slučaj ujeda poskoka u Nišu

Dečaka (14) je u Nišu danas u prepodnevnim časovima ujela zmija poskok, ali se hitro reagovalo tako da su mu lekari dali neophodnu terapiju i sada je dobro. Više o tome pročitajte OVDE.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd