Utorak 19. mar 2024.
Viber, ivermetkin

ŠOK! Promovisala "Ivermektin" u Vajber grupi a sada će raditi na projektu vrednom oko POLA MILIONA EVRA?

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Prof. dr Valentina Arsić Arsenijević, profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu, vođa je projekta za čiju realizaciju je preko Fonda za nauku obezbeđeno 440.000 evra, a koji će se baviti gljivičnim infekcijama kod ljudi.

Ničeg spornog ne bi bilo, da profesorka Arsić Arsenijević nije bila jedna od superadministratora vajber grupe "ivermektin" i do nedavno promovisala pomenuti lek koji je, podsetimo, u Srbiji odobren samo za veterinarsku upotrebu, u lečenju kovida - kod ljudi.

KAKO SE OVO DESILO? Bruji Srbija zbog scene u jutarnjem, Milica sve nasmejala do suza (VIDEO)

KAKO SE OVO DESILO? Bruji Srbija zbog scene u jutarnjem, Milica sve nasmejala do suza (VIDEO)

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! Omikron nam je sve bliže, već tri KOMŠIJSKE ZEMLJE biju bitku sa novim sojem

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! Omikron nam je sve bliže, već tri KOMŠIJSKE ZEMLJE biju bitku sa novim sojem

I vakcinisani i nevakcinisani imaju OVE SIMPTOME! Pet čestih znakova imaju obe grupe ali NISU ISTI

I vakcinisani i nevakcinisani imaju OVE SIMPTOME! Pet čestih znakova imaju obe grupe ali NISU ISTI

U pomenutoj grupi koja je tada brojala oko 11.000 članova, bilo je i lekara, a među njima se našao i pedijatar prof.dr Bojko Bjelaković, koji smenjen sa funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš, dok je Medicinski fakultet pokrenuo pravnu proceduru.

Nakon toga, Lekarska komora Srbije, pokrenula je postupak protiv 18 lekara zbog istupa u ovoj grupi.

Projekat vredan 443.905 evra

Naime, preko Fonda za nauku, u okviru programa Ideje, obezbeđen je pomenuti iznos, a nosilac projekta je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, dok su partneri na projektu Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu.

Kako bismo saznali kako je moguće da je za vođu projekta postavljena upravo profesorka Arsić Arsenijević, najpre smo kontaktirali Medicinski fakultet u Beogradu, i dobili odgovor da im nije dostavljeno zvanično obaveštenje o rezultatima konkursa Fonda za nauku u okviru programa "Ideje".

Međutim odgvor smo dobili u Fondu za nauku, i saznali o čemu se zapravo radi.

- Projekat FungalCaseFinder koji je odobren za finansiranje u okviru Programa IDEJE baviće se gljivičnim infekcijama kod ljudi, a ne korona virusom. Nosilac projekta je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, a partneri na projektu su Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu. Da bi rukovodilac konkurisao sa određenom temom na programe Fonda za nauku, on kao prvi korak mora da obezbedi pisanu podršku svih institucija koje učestvuju na projektu, što je za pomenuti projekat i učinjeno, navodi se.

Kako dalje objašnjavaju u Fondu za nauku, ovaj projekat, kao i ostale projekte u okviru Programa IDEJE, ocenjivala su tri inostrana recenzenta u prvom stepenu evaluacije, i pet inostranih stručnjaka u drugom stepenu evaluacije.

- Evaluatori, inostrani stručnjaci sa dugogodišnjim radnim iskustvom, iskustvom u ocenjivanju projekata i značajnim naučnim rezultatima, ocenjivali su projekat, kao i ceo istraživački tim, i doneli konačnu ocenu da je projekat odličnog kvaliteta u pogledu naučne izvrsnosti, uticaja i mogućnosti realizacije. Fond za nauku u ovom procesu ima administrativnu i organizacionu ulogu i ne utiče na ocenjivanje projekta, niti na rang listu ni u jednoj fazi postupka. Budžeti projekata su detaljno specificirani i obrazloženi, a odobrena sredstva su namenjena za realizaciju projektnih aktivnosti, kupovinu materijala i opreme, međunarodne publikacije i druge planirane troškove. U okviru ovog projekta odobrena su sredstva i za nabavku kapitalne opreme što predstavlja investiciju u tu naučnu instituciju, kao i celokupnu naučnu zajednicu jer će oprema biti na raspolaganju i drugim istraživačima širom Srbije. Fond za nauku Republike Srbije ističe da podržava mere koje je u borbi protiv pandemije koronavirusa usvojila Vlada Republike Srbije i da se zalaže za vakcinaciju svih građana - navode iz Fonda za nauku.

Kada smo pokušali da dobijemo potvrdu da li se dr Valentina Asrić Arsenijević zbog svojih istupa u opasnoj "Ivermektin" grupi, gde je propagirano lečenje kovida lekom za životinje, nalazi na spisku među 18 lekara protiv kojih je pokrenut postupak Lekarske komore Srbije, nismo dobili precizan odgovor.

- Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred sudovima časti LКS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od Кovid 19 lekom “ivermektin”. S obzirom na to da je postupak u toku, tek nakon okončanja postupka, javnost će biti obaveštena o donetoj presudi Suda časti LКS - navodi LKS.

Povlačenje iz grupe

Nakon smene prof. dr Bojka Bjelakovića početkom novembra i nakon što su eksperti dve katedre Medinskog fakulteta dostavili zvanično obaveštenje dekanu fakulteta Lazaru Davidoviću da "ivermektin" ne treba primenjivati za prevenciju i lečenje kovida, profesorka Arsić Arsenijević povukla se iz grupe.

- Uvažene kolege, dragi članovi grupe, upravo je stiglo obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta (Katedra za Mikrobiologiju i Katedra za Imunologiju) dostavile zavnično obaveštenje Dekanu Medicinskog fakulteta - "Shodno iznetim činjenicama i podacima, stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19." U tom smislu nisam u mogućnosti da nastavim svoje članstvo na ovoj grupi, pomoć kolegama i pacijentima. Želim vam svako dobro. Valentina Arsic Arsenijević - napisala je na vajber grupi Arsenijević.

Nedelju dana ranije, profesorka Arsić Arsenijević nije krila svoje oduševljenje ulogom u „ivermektin“ vajber grupi.

- Mi ovde radimo jedan human i častan posao pružajući pomoć onima koji to od nas traže. Hvala kolegama na vremenu i znanju koje ulažu, a sve zasnovano na činjenicama iz naučne literature i brojnih pozitivnih iskustava u primeni "ivermektina" pre, ili u ranoj fazi korone, kao i na osnovu lične primene leka. Lek se pet decenija koristi kao humani lek, a u Srbiji se nalazi na listi D RFZO za lečenje ljudi. Predlog da se zvanično uključi u ranom, kućnom lečenju Kovid 19 je upućen Ministarstvu zdravlja, premijerki i predsedniku Republike Srbije još pre 8 meseci. Odgovora nije bilo. Danas, ovaj lek, oko 30 zemalja sveta koristi zvanično u prevenciji ili ranom lečenju kovida. Naučnici koji su ga otkrili, a čija je primena spasila milione stanovnika Afrike teških bolesti u poslednjih pola veka, su 2015. godine dobili Nobelovu nagradu za otkriće "ivermektina". Za pametne i dobronamerne je ovo dovoljno. Za one druge, ništa nije ni bilo potrebno. Njima ostavljamo da se stide sebe zbog svojih sramnih postupaka - rekla je tada profesorka Arsić Arsenijević.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd