fbpx
Skip to main content
Petooktobarska revolucija 2000. godine

Srbija ostala bez blaga: Niko nije kriv za krađu slika i nameštaja iz Skupštine?!

Foto: Profimedia
Umetnine sada verovatno krase neke privatne kolekcije

Prvo osnovno javno tužilaštvo Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je Skupština Srbije podnela protiv nepoznatih osoba zbog krađe nameštaja, slika i skulptura u noći 5. oktobra 2000. godine.

Kako je rečeno u Tužilaštvu, ova odluka je doneta zbog nastupanja apsolutne zastarelosti gonjenja za krivično delo krađe i o tome su dopisom obavestili nadležne u parlamentu. 

Ovo, kako navode beogradski mediji, praktično znači da niko neće odgovarati za pljačkanje parlamentarne riznice kojoj danas nedostaje 55 slika, ali i na desetine komada nameštaja.

Prema Zakonu, za ovo delo zaprećena je novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora. Kada je reč o zastarelosti krivičnog gonjenja, ono se primenjuje u slučaju kad su od dana kad je delo počinjeno prošle tri godine, kada u međuvremenu nije podneta krivična prijava ili okončan postupak.

U slučaju "pljačka parlamenta" ranije nije podnesena nijedna prijava, pa je jasno da je već oktobra 2003. godine izgubljena mogućnost da se krivci gone pred sudom.

Dela koja su nestala iz zakonodavnog doma sada verovatno krase neke privatne kolekcije do kojih su došli na crnom tržištu prodaje umetnika.

U Skupštinu nikada nisu vraćeni "Konji" i "Glava muškarca" Petra Lubarde, "Otvorene kapije Beograda" Milića od Mačve, "Dubrovnik" Petra Dobrovića, "Kuća u vinogradu" Milana Konjovića, "Budva" Marka Čelebonovića, "Predeo" Zore Petrović itd.

Fale i dela Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojčić, Boška Karanovića, Zlatka Price i drugih.

Narodna skupština
Narodna skupština
Foto: Profimedia

Ipak, bilo je i dela, njih oko 40, koja su vraćena u skupštinsku kolekciju.

Uglavnom su ih građani ostavljali tokom noći ispred parlamenta, ali i muzeja. Nedavno je policija pronašla tri fotelje, a vraćena je i jedna od dve kljove koje su bile poklon parlamenta Nigerije.

I knjiga "Protokol Svetoandrejske skupštine", delo neprocenjive vrednosti i svedok događaja iz 1858. godine, je nestala 5. oktobra.

Na buvljaku ga je pronašla nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL-a i kupila ga za 30 dinara, nakon čega je knjiga vraćena skupštinskoj biblioteci.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd