fbpx
Skip to main content
Deca

ŠOKANTNO! Decu u Srbiji bi da kljukaju "KAPIMA" i lekovima za smirenje, RODITELJI U PANICI!

Foto: Profimedia/ilustracija
Stručnjaci saglasni da ovo može biti veoma opasno za mališane

U zemlji u kojoj se godišnje popije čak 5, 3 miliona lekova za smirenje, sada su počeli da se promovišu svojevrsni sedativi za decu!

Naime, neki roditelji su poslednjih dana bili šokirani kada su na radiju čuli reklame u kojima im se prdlaže da svojoj deci školskog uzrasta daju specijalne kapi za smirenje na prirodnoj bazi, a sve kako bi svojim mališanima pomogli da "bez stresa", srećno, krenu u vrtić ili u prvi razred osnovne škole.

Izaziva tegobe

I ne samo to, u reklamama se navodi da voe kapi mogu pomoći i kod smanjenja nervoze i straha pri odlasku kod zubara ili na vakcinaciju, a mogu poslužiti i odraslimya ako se, recimo, plaše letenja. Ove cvetne esencije promovišu se kao potpuno prirodni proizvodi, koji nemaju štetna dejstva i mogu da se daju trudnicama, ali i novorođenčadima! Pored zabrinutosti da li su ove preparate proverile nadležne institucije, postavlja se i pitanje da li svoju decu od najranijeg detinjstvatreba da učimo da se sa stresomi promenama u životu bore pomoću sedativa bilo koje vrste.

Škola, đaci, učenici, deca, roditelji
Škola
Foto: Srbija Danas

SENZACIONALNO OTKRIĆE! U Srbiji pronađen PIRSING iz doba neolita! Naučnici u ŠOKU! (VIDEO)

Farmaceut Vukica Stevanović upozorava da su ovakvi preparati veoma ozbiljna stvar i da to što je nešto na biljnoj bazine garantuje bezbednost, a posebno ne kada je reč o deci.

- To je glupost, pa i proizvodi na biljnoj bazi mogu da budu izuzetno štetni i da izazovu određene tegobe. Druga stvar, stres nije nešto što je uvek nepoželjno i što uvek treba lečiti pomoću lekova. Prvo se seje strah da je polazak u vrtić ili školu nešto strašno, a zatim se kao nudi lek koji nema veze sa zdravljem, zapravo. Sada je postala moda da smo svi nešto u stresu i da hoćemo stalno da se veselimo, a to nije život. Deca će se pre ili kasnije sresti sa teškim situacijama u životu, sa kojima moraju da znaju da se nose, a zadatak roditelja je da ih spreme za to, a ne da ih kljukaju raznim kapima - kaže Stevanovićeva.

Dečji psiholog Ana Janković kaže da ne podržava davanje kapi za smirenje jer onda najmlađi ne znaju da prepoznaju svoje emocije i da se nose s anjima.

- Tu je i navika da kasnije u životu u svakoj stresnoj situaciji pribegavamo sedativima, zbog čega ih i danas ogroman broj ljudi koristi jer ne razume i ne zna da se izbori sa međuljudskim odnosima. Tu su roditelji i vaspitači u vrtiću koji moraju da nauče decu kako da se izbore sa različitim emocijama - kaže Jankovićeva i dodaje:

Deca
Deca će se pre ili kasnije sresti sa teškim situacijama u životu
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ključno je poverenje između roditelja i deteta, ali i da mališani budu pripremljeni na to šta ih čeka u vrtiću i u školi, da znaju da će biti dobrih, ali i loših stvari sa kojima moraju da se nose. Prezaštitnički stav nekih mama i tata i odbijanje da se njihovo čedo suoči sa problemima u stvarnom životu može da dovede do većeg stresa i anskioznosti. Dete najbolje uči kada pripremljeno ulazi u nepoznato, i protiv sam kapi jer tu onda nema napretka - zaključuje ona.

Katalizator između duše i ličnosti

Ovakvi proizvodi se najčešće na internetu reklamiraju kao "kapi koje tretiraju naša osećanja (strah, povređenost, bes, tugu...) i naša mentalna stanja (nestrpljenje, pesimizam, bezvoljnost, dekoncentrisanost...)".

Deluju kao katalizattor, uspostavljajući kontakt između duše i ličnosti na mestu gde je taj kontakt prekinut. One omogućavaju da postanemo autentični i spontani, omogućavaju da razvijemo sve svoje potencijale i kapacitete. Do nezadovoljstva i bolesti dolazi usled udaljavanja čoveka od sopstvene prirode, od onoga što on stvarno jeste. Kao posledica toga javlja se mentalna disharmonija, a potom i fizička bolest. Tazo je osnovni zadatak lekara budućnosti da pomogne pacijentu sa spozna sebe i svoje prepreke, svoje želje i očekivanja, kako bi mogao da živi u skladu sa samim sobom - navedeno je na internet prezentaciji nekih od ovih kapi.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
25 Beograd