fbpx
Skip to main content
paljenje sveća

VERNICI SLAVE VELIKI PRAZNIK - SABOR 70 SVETIH APOSTOLA: Za zdravlje, sreću i napredak danas obavezno pročitajte OVU MOLITVU

Foto: Profimedia/ilustracija
Hrišćani veruju da je Bog osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog izabrao još sedamdeset drugih, koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najtužnijih datuma - Sabor 70 svetih apostola, posvećen sećanju na stradanje apostola Stahija, Amplija, Urvana.

DR AŠANIN O SITUACIJAMA U BOLNICAMA: Kako porast broja obolelih utiče na zdravstvo

DR AŠANIN O SITUACIJAMA U BOLNICAMA: Kako porast broja obolelih utiče na zdravstvo

DA LI MI TO VIDIMO KRAJ KORONE? Dr Šekler objašnjava da pojava omikrona je zadnji trzaj PANDEMIJE

DA LI MI TO VIDIMO KRAJ KORONE? Dr Šekler objašnjava da pojava omikrona je zadnji trzaj PANDEMIJE

OVA OSOBA KRIJE TAJNU MATEJEVOG NESTANKA? Ona je pod policijskim nadzorom, otkriveni KLJUČNI detalji

OVA OSOBA KRIJE TAJNU MATEJEVOG NESTANKA? Ona je pod policijskim nadzorom, otkriveni KLJUČNI detalji

Hrišćani veruju da je Bog osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog izabrao još sedamdeset drugih, koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Neki od tih "malih apostola" bili su i sveti apostoli Stahije, Amplije i Urvan.

Sveti Stahije je bio prvi episkop Vizanta. Živeo je i propovedao u 1. veku i bio je pomoćnik Svetom Andreju Prvozvanom. Veruje se da je mnoge pagane preobratio u hrišćanstvo, da je važio za dobrog i pravednog čoveka i da je bio veliki govornik naročito kada su hrišćanske besede bile u pitanju. Posle šesnaest godina episkopovanja mirno je umro 54. godine.

Posebno se slavi u Rumuniji i Rusiji. Sveti Amplije i Urvan takođe su bili saradnici Svetom Andreju i od njega su bili postavljeni za episkope - Amplije u Lidi, ili Diospolju Judejskom, a Urvan u Makedoniji. Poznati po tome što su uništavali idole i propovedali hrišćanstvo, na sebe su navukli gnev mnogobožaca pa su ih oni obojicu ubili.

molitva
Foto: Profimedia

Hrišćanski vernici danas se sećaju i drugih "malih apostola" koji su postradali u slavu Isusa. Sveti Narkis je bio episkop u Atini, zbog vere je mučen i tako ubijen. Apelije sveti je bio episkop u Irakliji Trakijskoj i, nakon dugog i bogougodnog života umro je u dubokoj starosti.

Sveti Aristovul, brat apostola Varnave, propovedao je veru Hristovu u Britaniji, i tamo mirno skončao. Svi ovi svetitelji danas su primeri iskrene i duboke ljubavi i posvećenosti Bogu.

Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate ovim apostolima molitvom: "Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim". Prema narodnom verovanju, svima koji su u molitvi iskreni, pomoć će doći...

"I posla ih dva po dva pred licem svojim u svaki grad i mjesto kuda namjeravaše sam ići... Idite; evo ja vas šaljem kao jaganjce među vukove".

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd