fbpx
Skip to main content
Irinej i Amfilohije

SPC OSTALA BEZ DVE MOĆNE LIČNOSTI ZA 20 DANA: Šta čeka crkvu posle smrti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija

Foto: SD/ilustracija/Profimedia
Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije preminuli su u razmaku od 20 dana od posledica korona virusa.

Srpska crkva se po prvi put u novijoj istoriji našla u situaciji da nema patrijarha i najstarijeg mitroplita. I ne samo zbog crkvenog čina, u razmaku od 20 dana SPC je zapravo ostala bez dve moćne i duhovno najuglednije ličnosti.

SRBIMA U AMANET: Patrijarh ostavio pismo srpskom narodu, zavetovao je ovih PET ključnih stvari!

SRBIMA U AMANET: Patrijarh ostavio pismo srpskom narodu, zavetovao je ovih PET ključnih stvari!

(UŽIVO) VEČNI SPOMEN I CARSTVO NEBESKO: Vernici se opraštaju od partijarha Irineja, na sahrani će govoriti i Vučić

(UŽIVO) VEČNI SPOMEN I CARSTVO NEBESKO: Vernici se opraštaju od partijarha Irineja, na sahrani će govoriti i Vučić

TUŽAN VIKEND PRED SRBIJOM! Liturgija, opelo, sahrana... Vernici će se POSLEDNJI PUT OPROSTITI od patrijarha Irineja (FOTO)

TUŽAN VIKEND PRED SRBIJOM! Liturgija, opelo, sahrana... Vernici će se POSLEDNJI PUT OPROSTITI od patrijarha Irineja (FOTO)

Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije preminuli su u razmaku od 20 dana od posledica korona virusa. Odlazak dve izuzetno bitne figure SPC potresao je srpsku crkvu, ali i otvorio je pitanje pravca kojim će se kretati, kao i budućnosti odnosa sa državom.

ODNOS IRINEJA I AMFILOHIJA

Njih dvojica, uticajnih jerarha, imali su razilaženja u mišljenju, ali su bili jako bliski. Može se reći, dvojac koji je bio čvrst oslonac samostalnosti SPC u njenim ključnim pitanjima. Posebno kada je trebalo odlučiti oko Kosova i Metohije, ali i crkvenih pitanja naročito od kako je otvoren sukob na relaciji najstarije i najveće patrijaršije - Carigradske i Moskovske.

VREME NOVIH IZAZOVA

Od posebnog značaja za budućnost Crkve biće ne samo izbor ličnosti patrijarha već i kandidata za nove episkope odnosno, mitropolita crnogorsko-primorskog. Slede eventualna promena Ustava Crkve i druge unutrašnje crkveno-administrativne reforme jer će to trasirati razvoj istorije Crkve u narednom periodu.

Nije tajna da postoje različita viđenja kojim putem SPC treba da ide. S jedne strane je ideja simfonije sa državnim vlastima koju jedan deo episkopa i vlasti vide kao ključni element za budućnost Srbije, s druge strane je ideja da Crkva treba da pokaže veći stepen samostalnosti ili čak bude katalizator društvenih i političkih promena. Tako da ide i vreme novih izazova.

irinej
Foto: Srbija Danas

Za života patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, povremeno različitog pristupa, gurali bi svoje dokle mogu. Ali kod bitnih pitanja poslednja na Saboru je uvek bila patrijarha Irineja. Čak i da se nije slagao, mitropolit je prepuštao, jer je poštovao samu instituciju poglavara SPC.

ULOGA IRINEJA I AMFILOHIJA U KLJUČNIM PITANJIMA

Možda i najvažnija ravnoteža za crkveni život koju su njih dvojica održavali vezana je za sukob u pravoslavlju. Upravo ona bi bila korisno zaveštanje za budućeg patrijarha i mitropolita. U odnosu Carigrada i Moskve, koji već više od dve godine nisu u crkvenom opštenju, patrijarh i mitropolit su imali mudar i odmeren stav - SPC nije jednostrano postupala, nije se svrstala.

Obojica jerarha cenjeni su na obe sukobljene strane i znali su da bi opredeljivanje u ratu velikih dovelo SPC u vrlo ozbiljnu situaciju, koja bi mogla da ima teške posledice za celu Crkvu. Otuda ostaje nada da će oni koji do sledećeg Sabora budu odgovorni da krmane Crkvom, imati u vidu ono što su iza sebe ostavili patrijarh i mitropolit.

KO JE KOME BIO NAKLONJEN?

Irinej u tronu, pa ni kao vladika niški nije imao svoju opciju ili grupu vladika kojoj je pripadao. Mitropolit Amfilohije, međutim, jeste bio naklonjeniji pojedinim vladikama, posebno mlađim. Ali i te vladike, su često umele da kažu da bez mitropolita neće svoj naum ostvariti.

I često se sve preplitalo kod njih dvojice. Tako je patrijarh u poslednjem trenutku sprečio i smenu američkih episkopa kojima je mitropolit bio naklonjen, a koji su se zbog navodnih nepravilnosti našli pod sinodskim postupkom.

Istovremeno, patrijarh Irinej bio je i ostaće upamćen kao čovek koji je održavao ravnotežu i jedinstvo. Svaki mogući ishitreni postupak njegovog naslednika mogao bi ozbiljno da utiče na stabilnost SPC i zato će u narednom periodu biti najvažnije da Crkva učvrsti svoje unutrašnje jedinstvo i sačuva se od svih uticaja.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd